Tredje och sista delen av Fallet Kevin sänds i kväll på SVT.

Yrsa Stenius kritiserar
SVTs metoder i Kevinfallet

17 maj, 2017

Yrsa Stenius riktar hård kritik mot Dan Josefssons och SVTs metoder under arbetet med Fallet Kevin, där sista delen sänds i kväll.

I en debattartikel i Aftonbladet går Yrsa Stenius, före detta Allmänhetens Pressombudsman, till hård attack mot Dan Josefsson och teamet bakom Dokument inifråns uppmärksammade Fallet Kevin.

”Dan Josefsson har inför dokumentären, som SVT hissat upp till himlen, ljugit sig fram till de intervjuer han har lyckats göra med utredarna av det nitton år gamla mordet”, skriver Yrsa Stenius.

Hon menar att SVTs metod att inför intervjuerna hävda att de vill ställa frågor kring någonting annat än själva förundersökningen i Kevinfallet, leder till att de personer som intervjuas inte är inlästa, och därför framstår som ”tveksamma och osäkra”.

”Dag för dag upplever jag ett tilltagande obehag inför den mediejustis som utspelar sig kring fallet Kevin enligt tidigare etablerat mönster: SVT närmar sig nyckelpersonerna i ett rättsfall på ett ohederligt sätt, spelar sedan ut dem, förlopp, fakta och omständigheter enligt en given plan. Kolleger hakar på”, skriver Yrsa Stenius.
 

Läs mer: I en intervju med Journalisten avfärdar Dan Josefsson Stenius påståenden.

Kommentarer

Det finns 2 kommentar på sidan.

Inlagt av Bertil Bergquist ons, 2017-05-17 23:18
Dan Josefsson visar på ett skrämmande beteende hos polisens förhörare. De genomför mängder av evighetslånga förhör med två barn, 5 och 7 år gamla. Deras föräldrar fick inte vara med vid förhören och de fick inga juridiska biträden. Poliserna tjatar och tjatar på banrnen som blir alltmer stressade och rädda ju längre förhören pågick. Det liknade psykisk tortyr. Trots att inga fysiska bevis fanns, och trots att barnen inte erkände kallar så polisledningen till presskonferens och förklarar att dessa barn har mördat Kevin. Det var en lögn! Det alibi som barnen hade lades åt sidan - det skulle ju kunna ha förstört polisens teori om vem mördarna var. DET är det hemska i historien, inte huruvida de intervjuade poliserna var tillräcklig förberedda eller inte. Tack Dan Josefsson för ett utmärkt journalistiskt arbete.
Inlagt av Kjell Johansson tors, 2017-05-18 09:35
Dan Joseffsons "strategi" inför intervjuer borde ställas i relation till förhören med två små barn. Förhör som visar på ett rättssystem som lidet av hybris och vänskaps korruption.

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Hatad

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies