Gå direkt till textinnehållet

Kritik mot IT-förslag: Hotar källskyddet

Journalistförbundet är kritiskt till regeringens förslag om ett sensorsystem mot IT-angrepp. Förslaget riskerar att sätta både källskydd och meddelarskydd ur spel, enligt förbundet.

En rad remissinstanser, från Datainspektionen till fackförbundet ST, ställer sig kritiska till det varningssystem som regeringen vill ska placeras ut hos samhällsviktiga verksamheter för att motverka IT-angrepp, rapporterar Computer Sweden.

Förslaget innebär konkret att så kallade tekniska sensorsystem ska placeras hos berörda myndigheter.

Journalistförbundet har inte fått regeringens promemoria på remiss men har ändå valt att skicka in sina synpunkter till Justitiedepartementet. Förbundet ser flera risker med förslagen i promemorian:

Annons Annons

Dels skulle de tekniska sensorsystemen kraftigt begränsa journalisters möjligheter att skydda myndighetskällor.

Dels skulle meddelarskyddet begränsas. Frågan om hur sensorsystem påverkar meddelarskyddet behandlas inte alls i promemorian, vilket förvånar Journalistförbundet.

Journalistförbundet menar också att den typ av inskränkningar i den personliga integriteten som ett sensorsystem skulle innebära – i och med att all e-post till och från berörda myndigheter ska övervakas och visst innehåll kan lagras – måste föregås av en gedigen lagstiftningsprocess och inte i en förordning.

Fler avsnitt
Fler videos