Gå direkt till textinnehållet

Kritik mot branschens Delmi-kritik

Svenska journalister förstår inte den akademiska friheten. Det menar både journalistikprofessorn Jesper Strömbäck och kulturredaktören Victor Malm som skåpar ut branschkritiken mot en forskningsrapport från Delmi.

I fredags skickade Tidningsutgivarna ut ett pressmeddelande med svidande kritik mot en forskningsrapport från Delegationen för migrationsstudier. I rapporten ”Interaktiv rasism på internet, i pressen och politiken” sammanfattar forskaren Mattias Ekman ett flerårigt forskningsprojekt. Ledarskribenter på Svenska Dagbladet och Göteborgs-Posten pekas i rapporten ut för att ha bidragit till att normalisera olika främlingsfientliga och rasistiska tankefigurer.

”Häpnadsväckande och oroväckande”, menade TUs tf vd Thomas Mattsson om utpekandet av ledarsidorna, och såg rapporten som ett av flera exempel på hur den svenska publicistikens integritet ifrågasätts just nu. Till stöd för det pekade TU på att Delmi är en statlig expertkommitté underställd Justitiedepartementet.

Även Expressens reporter Anna Gullberg gick till storms mot rapporten, liksom Dagens Nyheters ledarskribent Jens Runnberg: ”Det är inte statens roll att klassa opinionsbildning som 'respektabel' ”.

Journalistikprofessorn Jesper Strömbäck skåpar i en debattartikel i GP Kultur ut TUs kritik som okunnig om den fria forskningens premisser.

”När forskarna väl har åtagit sig ett uppdrag gäller den akademiska friheten, det vill säga att det är forskarna i fråga som styr över och ansvarar för sina undersökningar, resultat, analyser och slutsatser. Inte uppdragsgivaren”, skriver Strömbäck.

”Föga förvånande fick TU:s kritik mot Delmi snabbt genomslag bland olika högerdebattörer. Att de inte inser innebörden av och vikten av akademisk frihet är en sak, men av TU kan man förvänta sig mer”, skriver Strömbäck.

Även Expressens kulturredaktör Victor Malm har invändningar mot Mattssons och spaltkollegan Gullbergs kritik. Publicisterna verkar ”småsugna på att tafsa på forskningens integritet – i den publicistiska integritetens namn. Mycket olyckligt”, menar Malm.

Victor Malm anar en förklaring i journalistikens ”sedvanliga ointresse” för hur forskning fungerar.

”Ingen opinionsbildare har brunmålats av Delmi, Vetenskapsrådet, Stockholms universitet eller Örebros universitet. Här finns en avsändare: Mattias Ekman, docent i medie- och kommunikationsvetenskap vid Stockholms universitet”, skriver han.

Fler avsnitt
Fler videos