Marcus Jonsson, ny chefredaktör på Poletik, fd Kristdemokraten. FOTO: Rickard L Eriksson

Kristdemokraten blir Poletik

14 augusti, 2015

Tidningen Kristdemokraten byter namn till Poletik och Marcus Jonsson blir ny chefredaktör. Tidningen genomgår en ”radikal förändring” till nästa vecka, säger Marcus Jonsson till Journalisten.

Marcus Jonsson med tio års erfarenhet från mediebranschen och tidigare rådgivare åt Alf Svensson (KD) tar över rodret på tidningen Kristdemokraten, som samtidigt byter namn till Poletik och lägger om kursen helt. Den 36 år gamla nyhetstidningen blir i stället en opinionsbildande allmänpolitisk tidning med kristdemokratiska värderingar. Nyhetsmaterialet ersätts av opinionsmaterial, fördjupande reportage och feature.

– Det är svårt att vara aktuell med en nyhetstidning som kommer ut en gång i veckan när nyhetsflödena ser ut som de gör i dag, säger Marcus Jonsson.

– Första numret av Poletik som kommer ut nästa vecka kommer att ha en coverstory om åtta sidor och en kompletterande artikel om fyra sidor. Tidningen är på 32 sidor. Vi kommer att ha kvar featurematerial och livsstilartiklar.

– Tidningen kommer att bli mer relevant och vi hoppas kunna nå en bredare läsekrets. Vi kommer att anlita ett telemarketingföretag för att hitta fler prenumeranter.

Upplagan är för närvarande strax under 3 000. Utgivningstakten ändras inte, men utgivningsdagen flyttas från torsdagar till onsdagar.

Kristdemokraterna som bildades 1964 startade sin första tidning 1965, Samhällsgemenskap. Kristdemokraterna köpte tidningen Karlshamns Allehanda den 1 januari 1975 och tidningen gick  i konkurs den 2 september 1976. Tre år senare förvandlar partiet sin medlemstidningen Samhällsgemenskap till endagstidning, 1988 fick den namnet Kristdemokraten och byter nu namn till Poletik.

Varför namnet Poletik? Kommer inte folk tro att ni inte kan stava?
– Alf Svensson gav 1990 ut en bok som hette Poletik där han resonerade kring etiken i politiken. Detta namn har vi nu tagit till tidningen för det finns en etisk uppfattning bakom all politik. Etiken är bärare av värderingar som leder fram till politiken. Det är därifrån namnet kommer, säger Marcus Jonsson.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies