Gå direkt till textinnehållet

Krigskorren Urban Hamid om försäkringsstoppet för frilansar: ”En praktskandal”

UPPDATERAD. Samtidigt som hjälparbetare kan teckna tilläggsförsäkringar som gäller när man reser in i krigsdrabbade länder som Ukraina så stoppas vissa journalister. Korren Urban Hamid är en av de som drabbats, han stoppades från att teckna en sådan försäkring i Sverige och fick vända sig till IFJ och Storbritannien för hjälp. ”Ska det vara försäkringsbolagen som avgör om vi kan åka in i ett område och rapportera?” undrar Urban Hamid.

När frilansjournalisten Urban Hamid skulle åka på ännu en tjänsteresa till Irak i oktober förra året så gjorde han som vanligt. Han ringde försäkringsbolaget Gefvert, som är Frilans Riks samarbetsbolag, för att teckna en tilläggsförsäkring gällande den aktuella resan.

Så sent som 2021 kostade samma tilläggsförsäkring, som han behöver till den vanliga företagsförsäkringen för att jobba i länder dit UD avråder från resor, 800 kronor. Den här gången meddelade Gefvert att den skulle kosta åtta gånger så mycket, 6 500 kronor.

– Även om jag gick i taket över priset så betalade jag eftersom jag inte hade något val. Jag har bestämt mig för att aldrig göra avkall på försäkringen när jag jobbar i de här delarna av världen, det är inte värt det, säger Urban Hamid.

Annons Annons

I mars i år kunde han konstatera att läget hade blivit värre, nu gick det inte längre att lösa en försäkring till något pris.

– Jag skulle göra en ny tjänsteresa, den här gången till Ukraina, men fick besked från Gefvert att det inte längre går att teckna försäkringar för något av de länder dit UD avråder från att åka, säger han.  

Urban Hamid, som också är Frilans Riks representant i försäkringskommittén, öppnar för att Frilans Riks bör avsluta samarbetet med Gefvert. Frågan är om det kommer att hjälpa? 

Detta eftersom även Sörmlands Media vittnar till Journalisten hur de drabbats av samma försäkringsproblem när de skulle resa in i Ukraina, trots att de ringt runt till en rad försäkringsbolag som vägrat hjälpa dem.

I maj skulle nämligen två av deras journalister hänga på en hjälpsändning som skickades av Eskilstuna kommun men på grund av att försäkringsstrul fick journalisterna vända vid gränsen. Däremot kunde annan personal som var med på resan – exempelvis hjälparbetare från Pingstkyrkan – teckna samma försäkring.

– Våra försäkringsagenter inom NTM ringde runt till alla möjliga bolag. När dom sa att det var journalister blev det nobben, uppger chefredaktören Eva Burman.

För Urban Hamid löste det sig till sist med försäkringen inför den senaste resan till Ukraina. Via en brittisk kollega fick han tips att man kan teckna en liknande sådan via den internationella journalistorganisationen IFJ:s samarbetsbolag i Storbrittanien. Det han behövde var att skaffa ett internationellt presskort, vilket han fick hjälp med av Journalistförbundet.

I dag ska man också kunna ta hjälp av Reportrar utan gränsers (RSF) franska sektion för att teckna en liknande försäkring, berättar Hamid, som också sitter i styrelsen för RSF Sverige.

Så här ska det inte behöva gå till, anser han.

– Ska det vara försäkringsbolagen som avgör om vi kan åka in i ett område och rapportera? Säger Urban Hamid.

Bo-Göran Persson, försäkringsexpert på Gefvert, bekräftar att de inte längre kan hjälpa journalister som vill åka in i de här länderna.

Han uppger också att det bara är journalister från de största mediebolagen som får tillgång till de här försäkringarna, då via andra bolag än Gefvert.

– Om man är frilans är det jättesvårt, säger han.

Varför?

– Det här är försäkringar som ligger på IF:s industriförsäkringsavdelning som bara de stora medieföretagen kommer åt. Försäkringen det handlar om har ett undantag när svenska UD avråder fullt från resor till området, och att vårt bolag inte vill beror ju på att man inte uppfyller de här villkoren, säger Bosse Persson.

När det gäller skillnaderna som försäkringsbolagen gör på journalister och hjälparbetare så menar Bosse Persson att det handlar om riskbedömningar.

– Det finns bolag som SRV som tillhandahåller försäkringar där UD avråder från resor, så länge det inte är journalister. Jag utgår från att det handlar om riskbedömningar. En volontär som åker från exempelvis Pingstkyrkan utsätter sig inte på samma sätt för fara som en journalist gör, menar han.

Marianne Fjelberg, produktchef för personförsäkringar på If, uppger i ett mejlsvar att de i regel inte försäkrar personer i krigszoner eftersom det begränsar möjligheten att erbjuda rätt hjälp. 

Hon skriver vidare att If ”utvärderar dessa försäkringsfall individuellt från fall till fall, där vi ser på bland annat individens stöd från sin arbets- eller uppdragsgivare som kan bidra till ökad trygghet och säkerhet”. 

Urban Hamid uppger att han känner till en frilanskollega som valt att åka in Afghanistan, efter talibanernas övertagande, utan en försäkring. Detta eftersom det helt enkelt inte gått att lösa en sådan. 

– Många inbillar sig att det här drabbar inte mig. Men det är bara fler och fler länder som hamnar på UD:s lista och fler och fler av oss frilansar som hamnar i det läget att man ska iväg och rapportera men inte får en försäkring, säger Urban Hamid.

I en perfekt värld borde de svenska mediebolagen protestera mot det här. Urban Hamid hyser inga större förhoppningar om att det sker.

– Mediebolagen generellt bryr sig sällan om vad man har för säkerhetstänk när man åker. Det finns mediebolag som gör det men inte alla, de flesta vill bara diskutera priset, säger han.

Fler avsnitt
Fler videos