Gå direkt till textinnehållet

Krav på regeringen att agera i fallet Gui Minhai

Vid en manifestation till stöd för Gui Minhais frihet idag lyfte flera talare att det är dags för statsminister Ulf Kristersson att visa handlingskraft.

Idag för fem år sedan satt förläggaren och poeten Gui Minhai på ett snabbtåg i Kina i sällskap av två svenska diplomater, på väg till ett svenskt läkarbesök i Peking. Men vid ett stopp i staden Jinan i Shandong-provinsen ingrep ett 20-tal civilklädda poliser och tog med sig Gui Minhai, framför näsan på de svenska diplomaterna.

Det berättade Kurdo Baksi, initiativtagare till en manifestation på Författarförbundet idag. En rad talare medverkade, bland dem Aftonbladets kulturchef Karin Pettersson, Expressens biträdande chefredaktör Karin Olsson, Svenska Pens vice ordförande Kerstin Almegård och förläggaren Martin Kaunitz. Flera riktade uppmaningar till regeringen att agera.

– Den förra ambassadören vanskötte fallet. Jag hoppas att den nya regeringen blåser nytt liv i arbetet, även om det inte är hoppfullt att Tobias Billström just nu är strängt upptagen med att smörja Erdogan, sade Karin Olsson.

Annons Annons

Martin Kaunitz berättade att nuvarande statsminister Ulf Kristersson visade starkt engagemang i fallet när förlaget Kaunitz-Olsson våren 2020 gav ut diktsamlingen med Gui Minhais poesi från de första åren i fängelse, och samma höst lät 13 konstnärer tolka Gui Minhai. Kristersson ”stod längst fram i kön” och uttryckte kritik mot dåvarande regeringens insatser för att få Gui Minhai fri, berättar Kaunitz.

– Vi vill att Ulf Kristersson kommer till vernissagen den 5 maj när vi släpper in fler konstnärer, och att han fortfarande är lika upprörd men nu som statsminister gör allt som står i hans makt för att få Gui Minhai fri, sade Martin Kaunitz.

Svenska Pens Kerstin Almegård lade till att Ulf Kristersson visade samma starka fördömande av Kina när Kinas ambassad 2019 hotade med konsekvenser för Sverige om regeringen närvarande vid prisutdelningen av Tucholskypriset, som Svenska Pen tilldelade Gui Minhai.

RSFs Erik Halkjaer kritiserade regeringen för att inte ha kommenterat den rapport som granskat – och funnits brister i – UDs agerande i fallen Gui Minhai och Dawit Isaak.

Regeringen borde dra nytta av att man kommande halvår är EU-ordförande, menade han också.

– Det hade varit snyggt om Ulf Kristersson sagt att han tänker ta det som ett tillfälle för att kämpa för Gui Minhais frihet.

RSF vill att Sverige tillsammans med andra stater ska trycka på gentemot Kina, sade Erik Halkjaer.

– Det är lätt att stå upp för Ukraina, och det är bra såklart. Men vad spelar det för roll i slutänden, om vi samtidigt klappar Kina och Turkiet medhårs?

UDs presstjänst skriver i ett mejlsvar till Journalisten att frågan är viktig för regeringen och att Sverige ”fortsätter arbetet för att uppnå en frigivning av förläggaren och poeten Gui Minhai, både enskilt och i samarbete med andra demokratier” och att hans situation är mycket allvarlig. 

”Sverige har framfört tydliga protester mot det kinesiska agerandet. Det finns även ett stort och välkommet internationellt engagemang för Gui Minhai, framförallt från EU:s sida. EU har uttalat sig offentligt om fallet flera gånger med krav på Gui Minhais frigivning.

I enlighet med de rättigheter som följer av Wienkonventionen om konsulära förbindelser begär vi kontinuerligt tillträde till Gui Minhai för att ge konsulärt stöd, vilket han som svensk medborgare har rätt till. Kina har dock valt att inte gå oss till mötes. Företrädare för Kina hävdar att Gui Minhai enbart är kinesisk medborgare och att fallet därmed enbart utgör en kinesisk angelägenhet. Vi ser allvarligt på detta och delar inte den av Kina förmedlade bilden”, skriver UD.

Inga livstecken från Gui Minhai har nått omvärlden sedan hösten 2018.

Fler avsnitt
Fler videos