Könsdiskriminerad får 30 000

23 februari, 2012

Lotta Narvehed sökte jobb på barnskyddsorganisationen Ecpat, men fick nej. Motiveringen: tjänsten var avsedd för en man. Ecpat måste nu betala henne 30 000 kronor.

Ecpat annonserade i december 2010 efter en pressekreterare/webb-ansvarig/kommunikatör. I annonsen angavs bland annat att man sökte en person med journalistisk bakgrund och med datateknisk kompetens.

I annonsen angavs också att Ecpat sökte en manlig medarbetare.

Lotta Narvehed sökte ändå jobbet. Men samma dag som hon mejlade sin ansökan fick hon svaret att hon visserligen hade de rätta kvalifikationerna, men att Ecpat ville ha en manlig medarbetare eftersom arbetsplatsen i övrigt var kvinnodominerad.

Lotta Narvehed tog kontakt med Journalistförbundet som i sin tur vände sig till Ecpats generalsekreterare och hävdade att det handlade om könsdiskriminering. Ecpat förnekade det och vägrade att gå med på någon uppgörelse.

Förbundet tog då hjälp av LO TCO Rättsskydd. I dag förlikades parterna efter förhandling i Stockholms tingsrätt. Ecpat ska ersätta Lotta Narvehed 30 000 kronor.

– Jag har tidigare sökt jobb och fått avslag med en liknande motivering, säger Lotta Narvehed. Jag tycker att det är konstigt att det är så accepterat att man resonerar så när det gäller kvinnliga sökande.

– Just nu är kvinnor i en liten majoritet inom journalistkåren. Men jag har svårt att se att en arbetsgivare inom den totalt mansdominerade byggbranschen skulle kunna neka en man jobb med motiveringen just att han är man.

Kommentarer

Det finns 2 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av JohanG tors, 2012-02-23 18:55
Har det omvända (kvinna-man) någonsin inträffat?
Inlagt av K-Mill fre, 2012-03-30 10:31
Vad bra med någon som vågar ta strid! Tänk att få höra att man inte duger pga vad man har eller inte har mellan benen! Det kan man ju inte rå för. Tänk om en person fick höra att "vi har så många blonda medarbetare här redan så vi ska leta efter en brunett" Det skulle man ju aldrig ta på allvar. Konstigt då att man kan använda samma motivering ang. kön.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Hatad

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies