Gå direkt till textinnehållet

Konkurrenterna som samarbetar

Fram till midsommar är de forna konkurrenterna såta vänner. Det är så länge kontraktet mellan Bo Torbjörn Ek på Norrländska Socialdemokraten och Micke Nyberg på SVT Nordnytt gäller rörande deras gemensamma granskning av landstingets stafettläkarsystem.

Granskningen av stafettläkarsystemet börjar publiceras i dag i NSD och på SVT Nordnytt. Att SVT samarbetar med tidningar är inte helt ovanligt, men denna gång har man tagit ett steg till. Reportrarna sampublicerar, har gjort intervjuerna tillsammans och har bylines på båda publiceringsplatserna.

– Vi har turats om att spela in för TV, och sedan har Bo Torbjörn kunnat använda citat från inspelningarna till artiklarna, berättar Micke Nyberg på SVT Nordnytt.

– Det har varit väldigt enkelt att jobba på det här sättet med Micke. Vi har inte känt varandra tidigare. När man har ett sådant här grävprojekt är det viktigt att även personkemin funkar och det har den gjort, säger Bo Torbjörn Ek på NSD.

– Det har varit roligt att prova någonting nytt och det har fungerat väldigt bra, säger Micke Nyberg.

– För NSD är det ju bra att vår journalistik når fler, vi har ju konkurrens från Norrbottens-Kuriren, säger Bo Torbjörn Ek.

Det hela började när två redaktörer från Nordnytt och NSD träffades och började diskutera ett samarbete kring en granskning av stafettläkarsystemet. Under månad har de två reportrarna jobbat med granskningen som är tänkt att resultera i en serie om cirka tio artiklar/inslag.

Ett kontrakt har skrivits, som upphör att gälla den 21 juni.

Om det dyker upp uppföljningar till serien efter midsommar är ni alltså fullblodskonkurrenter igen?
– Ja, haha. Det ska bli intressant att se vad som händer då, säger Micke Nyberg.

Fler avsnitt
Fler videos