Dagspressombuden samlades på ett hotell i Stockholm. FOTO: Jonas Eng

Kongress med klassrumskänsla

6 oktober, 2021

Journalistkongressen 2021 Teknikfrustration och medföljande maklighet präglar Journalistkongressens första dag.

Journalistförbundets kongress är för första gången helt digital och de 111 ombuden sitter utspridda i landet. Många sitter ändå fysiskt tillsammans valkretsvis i klassrum och konferensrum som hyrts via verksamhetsstöd från förbundet.

– Men det är ingen kongressfeeling, utan klassrumskänsla, säger ett av ombuden.

När Journalisten på onsdagsförmiddagen besöker valkretsen Dagspress ombud på Elite Palace Hotel i Vasastan i Stockholm är flera av dem oroliga över teknikproblemen och framför allt hur långsamt allt går. Den första timmen på kongressen ägnas mer tid åt teknikfrågor än motionerna, konstaterar ombuden på Dagspress.

– Hur ska vi hinna med? Vi behöver nattmangla om det ska fortsätta i den här takten, säger ett av ombuden.

Senare under förmiddagen och eftermiddagen ökade tempot men med återkommande tekniska problem för enskilda ombud. I skrivande stund är det oklart om den första kongressdagen behöver fortsätta in på kvällen. Senast klockan 21 måste kongressen brytas för dagen, då stänger TCO-huset där Journalistförbundets kansli, förbundsstyrelsen och kongresspresidiet sitter.

Ombud från Fooj samlades på Norra Latin i Stockholm. Foto: Jonas Eng

Även valkretsen Foojs ombud har haft teknikproblem under förmiddagen. Andreas Jönsson, ordförande i Fooj, tvingas sitta ensam med sladduppkoppling ”i en skrubb” inne på Norra Latin, medan kamraterna sitter i ett klassrum en trappa upp. Wifit har inte funkat, förklarar Andreas Jönsson när Journalisten kommer på besök.

Frilans Riks ombud sitter på tre olika platser i Göteborg, Malmö och Stockholm. På hotell Riddargatan i Stockholm är ombuden inte heller helt nöjda med den digitala formen.

– Det är risk att man missar en omröstning på grund av att det laggar. Det har funkat, men det är inte bra, säger ett av ombuden.

En av de första kontroversiella frågorna under kongressen var en motion från Frilans Riks som yrkade att nya fotografer/journalister som blir medlemmar via Bildleverantörernas förening (BLF) och Pressfotografernas Klubb (PFK) som är på väg att ansluta sig till förbundet också ska tvingas bli medlemmar i Frilans Riks, i stället för att vara egna riksklubbar. Journalisten har tidigare berättat om Frilans Riks kritik.

Förbundsstyrelsen fattade beslut om att BLF ska få vara en egen riksklubb i mars förra året, mot bakgrund av att BLF ville ha självständighet om de skulle uppgå i förbundet. Förbundsstyrelsen yrkade avslag till motionen och kongressen gick på förbundsstyrelsens linje. Personer som blir medlemmar i Journalistförbundet via BLF eller PFK kommer därför inte att tvångsanslutas till Frilans Riks.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Journalistkongressen 2021

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies