Kongolesisk journalist förhörs om bilder på Catalan-mordet

28 september, 2021

En kongolesisk journalist som bland annat jobbat med ett Uppdrag granskning-gräv gällande mordet på den svenska FN-utsända Zaida Catalán har frihetsberövats. Myndigheterna vill bland annat veta hur han fick tag i bilder på mordet. Organisationer som RSF och UG-reportern Axel Gordh Humlesjö kräver att man släpper journalisten.

Den kongolesiska journalisten Sosthene Kambidi, som bland annat arbetar som korrespondent för franska AFP, har gripits av militär i landet, skriver Reuters.

Enligt Committe to Protect Journalists frågas han ut som vittne gällande mordet på svenska FN-utsända Zaida Catalán och FN-experten Michael Sharp 2017.

Åklagaren ska vilja veta hur han kom över bilder som visar morden på de två FN-medarbetarna, och hur han kunde känna till detaljer om morden.

Kambidi har bland annat hjälpt Uppdrag granskning och reportern Axel Gordh Humlesjö i en granskning 2018, där man kunde avslöja nya detaljer kring morden.

På Twitter skriver Gordh Humlesjö att det är ”extremt allvarligt” och uppmanar alla att hjälpa till att sätta press på regeringen i landet så att de släpper Kambidi.

Organisationer som Amnesty och Reportrar utan gränser kräver också att man omedelbart släpper Kambidi.

Enligt sin advokat misstänks han bland annat för terrorism och ”criminal conspiracy”, men han har ännu inte åtalats.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies