Gå direkt till textinnehållet

Kommunpolitiker begärde kontaktförbud mot reporter

Marino Wallsten (S), kommunstyrelsens ordförande i Fagersta, har begärt att åklagare ger lokalreportern Ola Wahlsten kontaktförbud. Åklagaren har avslagit begäran. ”Jag blev mycket förvånad. Vi har inte haft kontakt på två år”, säger Ola Wahlsten (bilden) till Journalisten.

Marino Wallsten (S), som är Fagerstas enda heltidsavlönade politiker, har begärt att journalisten Ola Wahlsten ska förbjudas att kontakta honom. Det rapporterar Fagersta-Posten.

Ola Wahlsten har arbetat som journalist i 40 år, bland annat på Vestmanlands Läns Tidning och Fagersta-Posten. Han är sedan tre år tillbaka ansvarig för Facebooksidan Fagersta Nyheter där han dagligen publicerar nyhetsartiklar om lokala händelser, samt granskningar och avslöjanden.

Marino Wallsten har också den 31 augusti polisanmält Ola Wahlsten för ofredande som ska ha pågått de senaste två åren, och bifogat anmälan finns ett antal inlägg som publicerats på Fagersta Nyheter.

Begäran om kontaktförbud har avslagits och polisanmälan om ofredande har lagts ned. Enligt åklagaren ska de kontakter Ola Wahlsten tagit med Marino Wallsten ha varit av ”journalistisk, granskande, politiskt kritiserande karriär” och det finns ingen misstanke om brott.

– Jag blev mycket förvånad. Vi har inte haft kontakt på två år, förutom en del mejl jag har skickat för kännedom, bland annat om att Fagersta kommun är ensam myndighet i hela länet om att inte skicka pressinfo till mig. Det känns som att han försöker tysta mig och stoppa granskningarna som jag gör, säger Ola Wahlsten till Journalisten.

Ola Wahlsten var fram till 2013 chefredaktör för Fagersta-Posten. När utgivarskapet för de mindre tidningarna i regionen samlades hos VLTs dåvarande chefredaktör Thelma Kimsjö i Västerås lämnade Ola Wahlsten tidningen och gav sig in i lokalpolitiken. Han valdes in i kommunfullmäktige i Fagersta 2014 för Socialdemokraterna. Men inför valet 2018 bestämde han sig för att hoppa av.

– Jag hade startat Fagersta Nyheter på Facebook 2017 lite på skoj. Jag publicerade kuriosa och lokalhistoria och tänkte att jag skulle få kanske ett hundratal följare. Det blev ett par tusen. Och jag började få nyhetstips, och det gjorde att jag drevs tillbaka till journalistiken. Det var oförenligt med att ha ett politiskt uppdrag. Det blev ett moraliskt val, och jag lämnade politiken, berättar Ola Wahlsten.

Du var partikamrat med Marino Wallsten under förra mandatperioden, var det något som hände då som du tror kan förklara detta?
– Nja. Det var en händelse när jag skrev om att företaget som grävt ner fiberkabel i Fagersta hade gjort ett dåligt jobb som han blev förbannad på mig och tyckte att sådär skriver man inte som socialdemokrat. Jag blev inkallad på ett samtal där arbetarkommunens dåvarande ordförande också var med. Det var ett skäl till att jag lämnade politiken och återgick till journalistiken. Bortsett från det hade vi inte några konflikter som jag minns.

– Jag tror snarare att det handlar om att Marino Wallsten inte gillar mina granskningar. En av artiklarna som fanns med i hans polisanmälan om ofredande rörde ett beslut som han fattade om att införa telefonberedskap för kommunens ledningsgrupp under coronakrisen, till en kostnad om 100 000 kronor, säger Ola Wahlsten.

Relationen mellan Fagersta Nyheter och det politiska styret i kommunen har varit anspänd, uppger Fagersta-Posten. Kommunfullmäktige tog 2019 ett beslut att inte skicka pressmeddelanden till Fagersta Nyheter. I ett debattinlägg i Fagersta-Posten tidigare i år av bland andra Marino Wallsten omnämndes Fagersta Nyheter som ”swishfinansierade gnällplank i social media”. Ola Wahlsten svarade att han tänker fortsätta att granska kommunen.

Marino Wallsten vill inte kommentera ärenden som rör hans ”personliga trygghet och säkerhet”, och avböjer därför Journalistens intervjuförfrågan.

”Rent generellt kan jag säga att det är viktigt att värna om demokratin, inte minst de människor som verkar inom den. Hat och hot mot enskilda politiker har nästan blivit vardagsmat, inte minst på nätet. Det skadar demokratin och hotar att skaka själva grunden i vårt samhälle. Självklart är att alla ska tillåtas att ha och ge uttryck för sina åsikter. Precis lika självklart är att ingen ska behöva utstå våld, hot eller hat för utövandet av sin roll som politiker. Självklart ska vi granskas och ifrågasättas, men ingen ska behöva förföljas, trakasseras eller häcklas för sin politiska åsikt”, skriver Marino Wallsten i ett mejl till Journalisten.

Ola Wahlstens artiklar får stor spridning, med hundratals reaktioner, delningar och kommentarer. Över 9 000 personer följer Fagersta Nyheter på Facebook. Kommunen har 13 000 invånare.

Tror det att dina artiklar leder till att det riktas hat eller hot mot Marino Wallsten?
– Det vet jag inte. Det förekommer kritik mot honom i kommentarsfälten, och det är ju inget konstigt med det. Han är kommunens högste politiker. Om någon går över gränsen tar jag bort det så fort jag ser det och jag har tvingats blocka ungefär 50 personer, varav 40 högerextremister.

Fler avsnitt
Fler videos