Kommunikatör avbröt intervju – JO riktar stark kritik

21 juni, 2022

JO riktar skarp kritik mot Uppsala kommun efter att kommunen avbrutit SVT Nyheters pågående intervju med en förskolerektor.

SVT Nyheter Uppsala rapporterar om händelsen som ägde rum i september 2021.

SVTs reporter befann sig på en förskola i Uppsala för att intervjua en rektor om vabbande när rektorn mitt under intervjun blev uppringd av en områdeschef. Chefen ringde för att avbryta intervjun, på uppmaning av en kommunikatör vid kommunledningskontoret. Samtidigt ringde samma kommunikatör SVTs reporter och bad honom avsluta intervjun.

SVT anmälde Uppsala kommun till Justitieombudsmannen, som riktar stark kritik. JO konstaterar att kommunen hindrat rektorn från att utnyttja sin grundlagsskyddade rätt att lämna uppgifter till medierna.

Kommunstyrelsens ordförande i Uppsala Erik Pelling (S) säger till SVT att agerandet inte var förankrat i kommunens kommunikationspolicy och att det rör sig om ett fall av grovt tjänstefel.

Läs också Journalistens krönikör Malin Cronas text (från 2017) om Uppsala kommun och yttrandefriheten: ”Citatkoll, var god dröj”.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies