”Kommer ta med oss barnperspektivet ut i arbetslivet”

20 april, 2018

Samtal med Barn och unga syns för lite i nyhetsmedier, enligt en undersökning som JMKs förstaårsstudenter gjort. Därför har de startat en nyhetssajt riktad mot målgruppen.

Personer under 18 får sällan komma till tals i svenska nyhetsmedier. Deras perspektiv lyfts också alltför sällan, enligt den granskning som journaliststudenterna på JMK i Stockholm gjort. Nu försöker de blivande journalisterna bidra till att ändra på det. På uppdrag av kurslärarna i nyhetsjournalistik driver de sedan några veckor tillbaka nyhetssajten Läget, med nyheter, reportage, TV-inslag och enkäter.

”Bristen på representation för barn och unga i nyhetsmedia är ett demokratiskt problem, som inte heller blivit särskilt mycket bättre de senaste åren”, menar JMK-läraren och TV4-reportern Susanna Edling.

Huvudmålgruppen för Läget är 13-16-åringar, berättar journaliststudenten Bella Bryngelson (bilden).

– Vi vill låta den här gruppen komma till tals. Allt ska vara från deras perspektiv och alla artiklar och reportage ska vara skrivna för dem. Vi ska inte bara skriva om dem, utan de ska själva få komma till tals, säger Bella Bryngelson.

Vilka är utmaningarna med att skriva för den målgruppen?
– Man måste tänka ett steg extra. Tänka igenom hur man formulerar sig,  vara extra tydlig och kanske förklara svåra begrepp. Så att det blir tillgängligt för dem man skriver för.

Klassen jobbar så redaktionslikt som möjligt, med läraren som ansvarig utgivare och en "deskgrupp" som läser igenom allt som ska publiceras och har koll på sajten.

– Det har varit jättekul. Det känns som att vi är en egen liten redaktion. Vi har jättemycket bra hjälp av lärarna, men vi ska se till att det händer något på sajten, hela tiden komma på idéer och ut och jobba.

Bella Bryngelson tycker att det behövs mer rapportering om och för barn och unga.

– Det känns som ett viktigt perspektiv. Jag tror att vi alla kommer att ha med oss det ut i arbetslivet, att vi har fått göra den här sajten med den här ingången. Vi kommer kanske att i högre grad försöka ha med unga i vår rapportering.

Samtal med

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies