”Kommer aldrig få så
stort genomslag igen”

13 augusti, 2014

Samtal med Efter pensioneringen fick journalisten Clas-Göran Sandblom sin första världsnyhet. Han och sonen avslöjade att den moderate riksdagskandidaten Hravn Forsne är barn till François Mitterrand.

Det var i början av augusti som den sensationella nyheten publicerades i gratistidningen Kungsbacka-Nytt. Genomslaget i Sverige blev stort, men historien återgavs även av flera medier i Brasilien, Ryssland och Europa.

– Det var fantastiskt. Jag har haft många rökare sedan jag började som journalist 1965. Men ingen i närheten av denna, säger 68-årige frilansen Clas-Göran Sandblom.

Historien om moderatpolitikern och presidenten börjar egentligen redan 1980. Det var då den svenska journalisten Chris Forsne flyttade till Paris för att jobba som korrespondent åt Göteborgs-Posten och Sydsvenska Dagbladet. Hon fick snabbt en bra kontakt med socialistledaren François Mitterrand, som svors in som president 1981 och behöll ämbetet ända till 1995.

Under flera år spekulerade världspressen i att de två hade ett förhållande. Något som Forsne bekräftade för Aftonbladet först i augusti 2012, flera år efter ex-presidentens död. Men hon ville inte svara på om Mitterand även var far till hennes son, Hravn Forsne, som föddes 1988.

– Jag kom att tänka på dessa spekulationer när jag under sommaren såg att han kandiderade till riksdagen för moderaterna, säger Clas-Göran Sandblom.

Kort därefter ringde han till Skatteverket för att undersöka om det fanns något fastställt faderskap. Det gjorde det inte, vilket var mycket ovanligt enligt personalen på myndigheten.

I stället bokade de två in en träff för att prata om Forsnes kandidatur till riksdagen. Efter 90 minuter kom till slut påståendet: ”det var ju det här med din farsa, Mitterand.”

– Han bad mig att inte ta upp det i artikeln, men sa ändå att han ville bedömas utifrån sina egna kvalitéer och inte utifrån sin far.

Under ett telefonsamtal senare samma dag bekräftade Hravn Forsne uttryckligen släktskapet. Men det var fortfarande inte säkert att det kunde publiceras, samtalen om Mitterand hade skett ”off the record”.

– Efter vårt samtal tog Hravn kontakt med min son Tobias, som är redaktör på Kungsbacka-Nytt och min chef. De gjorde en del justeringar i texten innan den gick i tryck. Som jag har förstått det är han väldigt nöjd med publiceringen, han har fått bra respons från vänner och andra.

Krävdes det en far och son för att knäcka den här släkthistorien?
– Det roliga var all uppståndelse artikeln fick. Men det ger lite extra krydda att jag och Tobias gjorde det tillsammans, det är en rolig parallell.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Samtal med

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies