Gå direkt till textinnehållet

Klubben: ”Vi har slagits för självständighet”

Journalistklubben på Tidningen Vision är besvikna över det beslut förbundsstyrelsen tog igår. – Vi har slagits för att få förbli en egen enhet. Det handlar om trovärdighet, säger klubbens ordförande Kristina Flemming.

Frågan om fackförbundets Visions medlemskommunikation och tidningsavdelningens ställning har utretts i ett års tid, sedan en motion på förra förbundsstämman ifrågasatte om de stora resurser som tidningsverksamheten kräver används på bästa sätt.

Personalen på Tidningen Vision har varit representerad under utredningsprocessen. Men idag känner man sig överkörd.

– Vi har slagits för att få förbli en egen enhet och ha en ansvarig utgivare på redaktionen. Det handlar om trovärdighet. Vi har inte pratat om oss själva, vad som kan hända med våra jobb, utan bara sett till medlemmarnas bästa, säger Kristina Flemming.

Annons Annons

Hon menar att det förbundet vill göra i stället för dagens oberoende nyhetstidning är en förbundstidning, ingen medlemstidning.

Ett argument som hörts är att tidningsverksamheten får Visions budskap att "spreta".

– Förbundet vill ha ut sitt budskap. Det ogillas om vi för fram negativa röster kring exempelvis de sifferlösa avtalen.

– Men fackförbundspressen startades en gång för att föra medlemmarnas talan. Vad ska vi säga till missnöjda medlemmar som hör av sig nu?

I ett uttalande från personalklubben och journalistklubben på Tidningen Vision i anslutning till förbundsstyrelsens beslut skriver de att förslaget att inordna redaktionen under kommunikationsavdelningen är "förhastat och mycket otidsenligt":

"Journalistik och kommunikationsavdelning har olika uppdrag och ska därför tillhöra olika enheter", slår de anställda på tidningen fast.

De konstaterar också för att den modell som Vision nu går vidare med är "ett avsteg från den modell som i stort sett samtliga fackliga organisationer valt för sin journalistiska verksamhet och som också slagits fast av TCOs styrelse."

Att bryta traditionen med en självständig redaktion är ett steg tillbaka och inget som för tankarna till ett modernt och öppet fackförbund, skriver personalen.

Journalisten har sökt Visions förbundsordförande Annika Strandhäll.

Fler avsnitt
Fler videos