Klubben: "Vi har slagits för självständighet"

19 februari, 2014

FOTO: Hanna Lundquist Vision Journalistklubben på Tidningen Vision är besvikna över det beslut förbundsstyrelsen tog igår. – Vi har slagits för att få förbli en egen enhet. Det handlar om trovärdighet, säger klubbens ordförande Kristina Flemming.

Frågan om fackförbundets Visions medlemskommunikation och tidningsavdelningens ställning har utretts i ett års tid, sedan en motion på förra förbundsstämman ifrågasatte om de stora resurser som tidningsverksamheten kräver används på bästa sätt.

Personalen på Tidningen Vision har varit representerad under utredningsprocessen. Men idag känner man sig överkörd.

– Vi har slagits för att få förbli en egen enhet och ha en ansvarig utgivare på redaktionen. Det handlar om trovärdighet. Vi har inte pratat om oss själva, vad som kan hända med våra jobb, utan bara sett till medlemmarnas bästa, säger Kristina Flemming.

Hon menar att det förbundet vill göra i stället för dagens oberoende nyhetstidning är en förbundstidning, ingen medlemstidning.

Ett argument som hörts är att tidningsverksamheten får Visions budskap att "spreta".

– Förbundet vill ha ut sitt budskap. Det ogillas om vi för fram negativa röster kring exempelvis de sifferlösa avtalen.

– Men fackförbundspressen startades en gång för att föra medlemmarnas talan. Vad ska vi säga till missnöjda medlemmar som hör av sig nu?

I ett uttalande från personalklubben och journalistklubben på Tidningen Vision i anslutning till förbundsstyrelsens beslut skriver de att förslaget att inordna redaktionen under kommunikationsavdelningen är "förhastat och mycket otidsenligt":

"Journalistik och kommunikationsavdelning har olika uppdrag och ska därför tillhöra olika enheter", slår de anställda på tidningen fast.

De konstaterar också för att den modell som Vision nu går vidare med är "ett avsteg från den modell som i stort sett samtliga fackliga organisationer valt för sin journalistiska verksamhet och som också slagits fast av TCOs styrelse."

Att bryta traditionen med en självständig redaktion är ett steg tillbaka och inget som för tankarna till ett modernt och öppet fackförbund, skriver personalen.

Journalisten har sökt Visions förbundsordförande Annika Strandhäll.

Kommentarer

Det finns 3 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Kreatören ons, 2014-02-19 19:16
När jag läser artiklar där journalister desperat försöker hävda sitt yrkes kall som det absoluta i världsordningen blir jag alltid fundersam. Inga andra röster än just dessa journalisters lyfts i protest mot Visions nya strategi. Jag tror alla vettiga människor tänker: ja men smart. Gör som Ica, Sj, SAS och alla andra som ger ut läsvärda magasin. Då kan plötsligt en tidning ge medlemsnytta. Det tycker jag låter klokt.
Inlagt av Anna-Mi Wendel mån, 2014-02-24 11:35
Jag dubbelanslöt mig till Vision för knappt ett år sen och tänkte när första numret damp ner i brevlådan att: Waow, vilken bra tidning! Medlemstidningen såg mig och mina arbetskamrater och bekräftade precis hur det är att vara landstingsanställd. Jätteskönt komplement till mitt andra fackförbund som tillvaratar min yrkesprofession och skriver om såna saker i den medlemstidningen. Tidningen Vision upplevde jag från första början som en stark frisk fläkt som vill lyfta fram förhållandena på arbetsplatser för offentliganställda. En trovärdig journalistisk produkt. Och jag blev så nöjd med att ha dubbelanslutit mig till det här förbundet! Att därför nu besluta att tidningen ska in i en kommunikationsavdelnings uppdrag tyder på förakt för demokrati och journalistik -och därmed även för medlemmen. En sådan publikation kommer jag -att i likhet med de andra "medlemstidningarna" från mitt bilförsäkringsbolag, dagligvarukedja, bostadsrättsorganisation, etc- att oläst slänga i pappersåtervinningen. Och jag ska fundera på om jag verkligen vill vara kvar i ett fackförbund som har den här synen på sina medlemmar.
Inlagt av tage ons, 2014-02-26 09:25
Kan bara konstatera att det troligen inte kommer att fällas många tårar över att Tidningen Vision inte kommer att delas ut lika många gånger per år som nu. Vi som inte är anställda i kommuner och landsting har känt oss totalt utanför i både gamla SKTF oh nya Vision uder längre tid. Detta fenomen har alldeles tydligt avspeglat sig i denna och andra produkter som producerats. Tycker det känns bra att slippa finansiera en produkt som vi inte har någon nytta av. Gällande Anikas vilja att styra med järnhand - vad är nytt? Tycker dessutom at exemplet "sifferlösa avtal" är illa valt, vi i det privata har haft dettai en massa år och framför både ilsken och högljudd kritik under åren utan att tidningen visat större intresse för den saken.
Vision

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies