Gå direkt till textinnehållet

Klubben stödjer Sveriges Radio

Klubbstyrelsen på Sveriges Radio går i ett uttalande ut och försvarar Sveriges Radio med anledning av den senaste tidens kritik av att programledaren Soran Ismail inte längre får vara kvar. UPPDATERAD

I uttalandet betonar klubbstyrelsen hur stolt den är över den integritetet som finns på redaktionerna och bland de enskilda journalisterna.

Varför väljer ni att göra detta uttalande?

– Dels är det viktigt att visa att vi anställda har åsikter i den debatt som varit. Vi är inga marionetter. Dels har många i debatten missuppfattat många saker som rör oberoendet, opartiskheten och riktlinjerna. Vi som klubb vill tydliggöra var vi står, säger klubbstyrelsens ordförande Ulrika Hyllert.

Uttalandet lyder i sin helhet:

"Journalisterna på Sveriges Radio hade sagt ifrån om riktlinjerna påverkat den journalistiska integriteten!

Vi önskar att alla journalister får tid att diskutera, resonera och göra kvalificerade bedömningar kring den allra viktigaste frågan för vår yrkeskår: nämligen hur vi skapar trovärdighet.

Journalisterna på Sveriges Radio lägger ned mycket tid på detta, troligen mer än vad de flesta redaktioner gör. Det är en del av vardagen för klubbens medlemmar och nu i valtider är det extra viktigt. Diskussioner och bedömningar görs på varenda redaktion. Om de riktlinjer som diskuterats offentligt senaste veckan hade varit snäva, inte kunnat diskuteras eller tolkas hade våra medlemmar tydligt sagt ifrån. När det gäller de journalistiska diskussionerna är det högt i tak.

Våra medlemmar följer även Journalistförbundets yrkesregler som finns i de gemensamma spelreglerna för press, radio och TV. Spelreglerna finns till för att garantera integritet och kvalitet vilket krävs för att vara trovärdig. Det finns ingen svårighet att följa dessa för journalisterna på Sveriges Radio, snarare tvärtom. Vi har mer tid och större möjligheter att förhålla oss till yrkesetiken jämfört med journalister på många kommersiella medieföretag. Oberoendet och opartiskheten fungerar utmärkt ihop med spelreglerna och en hög journalistisk integritet.

Vi i klubbstyrelsen på Sveriges Radio är stolta över integriteten som finns på redaktionerna och bland de enskilda journalisterna. Medlemmarna är inte ängsliga eller rädda när de gör olika bedömningar och värderingar i arbetet. Det betyder inte att vissa bedömningar och avväganden är svåra. Det är därför det krävs en ständigt pågående diskussion.

Soran Ismail är än så länge den enda uppdragstagare eller anställde som tillsammans med sin chef kommit fram till att det finns en risk att han inte kommer kunna förhålla sig opartisk fram till valet. Det är inget konstigt och en rimlig bedömning. När det gäller frågan om hur Sveriges Radio talar om sina medarbetare offentligt och kommunicerar offentligt så finns det för klubben ingen anledning att ta omvägen via media för att diskutera detta. Kritik och diskussion har vi goda möjligheter att föra internt, vilket vi alltid gör när våra medlemmar påverkas.

Vi som journalister måste vara noga med att kontrollera vem eller vilka som står bakom fakta, kampanjer eller åsikter innan vi offentligt kan stödja eller dela i till exempel sociala medier. Det finns många intressegrupper, organisationer, partier och  företag som gör allt för att nå ut, och gärna via journalister. För att inte riskera att bli en ofrivillig megafon för ena eller andra sidan i olika frågor behöver vi tänka efter och vara vaksamma. Men den dagen en medlem kommer till oss i klubbstyrelsen och säger att den inte fritt kan ta ställning för mänskliga rättigheter, jämställdhet, eller antirasism lovar vi att säga till och agera. Det har ännu inte hänt."

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler