Klubben jämför Dagens Nyheter med Ryan Air

20 september, 2013

På ett välbesökt möte i DNs journalistklubb på torsdagen beslutades att rikta två frågor till chefredaktör Peter Wolodarski. I frågorna jämför klubben Dagens Nyheters agerande mot de anställda med Ryan Air. I dag svarade Peter Wolodarski.

På torsdagens medlemsmöte i DNs journalistklubb närvarade drygt 100 personer. Det fattades ett enhälligt beslut om att ställa två frågor till chefredaktör Peter Wolodarski.

Frågorna rörde den nedbemanning som DN vill göra, och framför allt om metoderna som arbetsgivaren använder. Journalisten har tidigare berättat om kritiken mot ledningen i dessa frågor. Du kan läsa mer om det här och här. De lokala förhandlingarna har strandat och har tagits upp av de centrala parterna.

Frågorna till Peter Wolodarski löd:

”1. Anser du att DN:s journalister behandlas korrekt och mänskligt i den pågeånde nedbemanningsprocessen?

2. DN reagerar ofta på ledarsidan och på nyhetsplats när företag, som Ryan Air, agerar tvivelaktigt mot sina anställda. Hur påverkas förtroendet när DN gör sig av med personal i strid med den humanistiska anda som präglat tidningen?”

DN-klubbens ordförande Anders Forsström vill inte kommentera diskussionerna på klubbmötet.

– Det jag kan säga är att det var ett välbesökt klubbmöte med drygt 100 närvarande och det rådde en förstämning över hur företaget agerar, säger Anders Forsström.

På fredagen svarade Peter Wolodarski på frågorna från klubbmötet:

”Hej,

Tack för mail.

Både jag och de andra i redaktionsledningen kommer, som vi sagt tidigare, att informera och svara på frågor när vi är klara med de centrala förhandlingarna och samtliga som är direkt berörda av nedbemanningen fått individuella besked.

Det kommer att ske genom möten på varje avdelning, där vi också talar om arbetet framåt på redaktionen. Troligen blir det i nästa vecka.

Frågor som rör behandlingen av enskilda tycker jag att klubben ska ta upp i de löpande diskussionerna med oss. Vi kommer inte att diskutera personfrågor i allmänna forum.

Ni frågar om jag anser att DN agerar i strid med den humanistiska anda som präglar tidningen. Jag önskar att vi hade sluppit att minska våra personalkostnader med 20 procent, men läget i branschen är sådant att de åtgärder vi nu vidtar är helt nödvändiga för att säkra vår fortlevnad och jobben för dem som är kvar på tidningen. Att enskilda kommer i kläm under denna process är oundvikligt, men eftersom vi inte klarade av att genomföra nedbemanningen på frivillig väg har vi tvingats att fatta flera smärtsamma och svåra beslut.

Det har gått nästan ett halvår sedan vi första gången diskuterade med klubben hur nedbemanningen ska genomföras. Jag tycker det visar att vi tar denna fråga på största allvar och med respekt för såväl den enskilda som vår fackliga motpart.

Hälsningar,

Peter”

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies