Gå direkt till textinnehållet

Klimattema på årets Gräv

Grävseminariet i Luleå i maj kommer att ha ett eget klimatspår. ”Vi kommer förstås att ha metodtips men vill också inspirera till fler klimatgräv”, säger Grävgeneralen Carrie Söderberg.

Den 20-21 maj arrangeras Grävseminariet på Kulturens hus i Luleå. Ansvarig för seminariet är Carrie Söderberg, till vardags reporter på P4 Norrbotten.

– Stora delar av programmet är klart och det kommer att bli ett klimatspår under Gräv. Klimatfrågan är så stor och så oerhört komplex att det kan kännas svårt att gräva i. Hur utkräver man ansvar i en fråga som kanske inte får effekt förrän om hundra år? Det ska vi ge svar på. Vi kommer förstås att ha metodtips men vill också inspirera till fler klimatgräv, säger Carrie Söderberg.

Klimatspåret ingår i temat för Gräv 2022 som är ”Förändring”.

Annons Annons

Invigningstalare på Gräv 2022 är Jo Puccini, chef för grävredaktionen på australiska public service-företaget ABC. Hon och ABC-reportern Mark Willacy kommer också att hålla i ett föredrag om ABCs 14 månader långa arbete med att avslöja krigsförbrytelser i Afghanistan utförda av australiska specialförband.

Årets Gräv görs i samarbete med föreningen Barents Press som arbetar med att stödja journalistik i Barentsregionen, något som också lär märkas i programmet. Guldspadarna kommer som vanligt att delas ut i nio kategorier i samband med galan på lördagskvällen.

– Det är gott om spännande nyheter i programmet, men det kommer också att finnas seminarier och föredrag som varit med förr och varit mycket uppskattade. Ganska många av de som kommer på Gräv brukar vara förstagångsbesökare.

Anmälningarna till Grävseminariet har öppnat. Men hur blir det om pandemirestriktionerna fortsätter?
– Vi räknar med att det borde vara möjligt att ha ett riktigt Grävseminarium i maj, det är det vi utgår ifrån. Gräv kommer att hållas i Kulturens hus som har stora och luftiga lokaler, men vi följer naturligtvis myndigheternas rekommendationer. Skulle det värsta hända och vi behöver flytta seminariet så har vi väldigt bra relationer till Kulturens hus, men vi tror inte att det blir aktuellt.

Fler avsnitt
Fler videos