Gå direkt till textinnehållet

Klimatrapporteringen minskade under pandemin

Klimatfrågan nedpetad från förstaplatsen i den svenska mediebevakningen, visar en undersökning från Vi-skogen.

Biståndsorganisationen Vi-skogens rapport Varmare klimat – iskall nyhet? som presenterades på onsdagsmorgonen visar att coronapandemin slog alla tidigare rekord i medierapportering av en enskild fråga. Klimatfrågan hamnar tvåa, ned från en förstaplats 2019.

Över 1,6 miljoner artiklar skrevs om covid-19, mot 106 550 om klimatet.

– En fjärdedel av alla artiklar anknöt till corona, som därmed slog alla våra mätrekord någonsin, säger Helen Widmark, analyschef på Retriever som genomfört undersökningen på uppdrag av Vi-skogen, i en kommentar.

Genomslaget för pandemifrågan är enorm. Enbart frågan om munskydd omskrevs till exempel i fler artiklar än vad presidentvalet i USA gjorde, enligt Retriever.

– Coronapandemin har berört hela samhället på ett väldigt konkret och drastiskt sätt. Det är därför naturligt att den hamnar överst. Samtidigt tror vi att klimatfrågan åter kan hamna i topp under kommande år – det är trots allt en global ödesfråga, säger Vi-skogens verksamhetschef Eva Åberg i en kommentar.

Både totalantalet och andelen artiklar med klimattema minskade i svenska medier under 2020 jämfört med 2019.

Sett till antalet inslag är minskningen störst i etermedier, där antalet nyhetssändningar med klimatnyheter nästan halverats.

Sett till antalet publicerade artiklar med klimatinnehåll toppar tidningen ETC listan i kategorin branschmedier.

Etta på listan över andelen klimatnyheter i affärs-, dags- och kvällspress vann lokala Örebronyheter med 5 procent klimatnyheter både 2019 och 2020. Svenska Dagbladet, Dagens Industri och Dagens Nyheter utgör topp-tre-listan över de källor inom affärs-, dags- och kvällspress som skrev flest antal klimatrelaterade artiklar, visar undersökningen.

Fakta

Retriever rapport baseras på genomsökning av drygt 6,4 miljoner artiklar och inslag i svensk redaktionell media (tryckt media, webb samt etermedia) från Retrievers Mediearkiv under tidsperioden 1 januari-31 december 2020. Klimatfrågan nämndes i 106 550 artiklar och inslag i sammanlagt 520 tryckta källor, 786 webbkällor och 81 etermediakällor.

Fler avsnitt
Fler videos