Klepke: ”Dagens Samhälle censurerar debatten”

24 mars, 2016

Dagens Samhälle vägrar ta in genmäle av Arbetets Sandra Lund efter att hennes artiklar blivit angripna, skriver Martin Klepke, politisk redaktör på Arbetet i en ledare. ”Ett journalistiskt haveri av Dagens Samhälle”, anser han. Journalisten publicerar Sandra Lunds debattartikel. UPPDATERAD

Martin Klepke, ledarskribent och politisk redaktör på Arbetet, går på torsdagen till hårt angrepp mot SKLs tidning Dagens Samhälle, som han menar censurerar den fria debatten.

Bakgrunden är att Arbetets journalist Sandra Lund granskade uppgifterna om att gäng med invandrarpojkar lever rövare på svenska bibliotek som spridits på bland annat borgerliga ledarsidor. I artikeln i Arbetet ifrågasätts om situationen verkligen förvärrats. Paula Neuding gick därefter till angrepp på Sandra Lunds granskning i en krönika i Dagens Samhälle och ifrågasätter om en journalist verkligen bör göra sådana värderingar som Sandra Lund gör.

När Sandra Lund ville få in ett genmäle i Dagens Samhälle fick hon nej, uppger Sandra Lund. I stället har debatten fortsatt i Journalisten, som nu publicerar Sandra Lunds debattinlägg samt ett svar från Paula Neuding.

Martin Klepke rasar nu mot Dagens Samhälles agerande:

”Man häpnar. Är detta verkligen en tidning i Sverige? Är detta till och med en tidning som ska företräda Sveriges samtliga kommuner och landsting oavsett politisk majoritet? Det är knappast fri journalistisk eller att uppmuntra till debatt att styra debattsidor så hårt att repliker på publicerade angrepp censureras”, skriver Martin Klepke i Arbetet.

Dagens samhälles tf chefredaktör Anna Sönne ger en annan bild av vad som hänt:.

– Det är inte sant att Dagens Samhälle skulle ha vägrat att ta in ett genmäle från en skribent på tidningen Arbetet. Tvärtom välkomnade Dagens Samhälle en replik från Sandra Lund och fortsatt debatt apropå Paulina Neudings krönika. Däremot hade Dagens Samhälle en synpunkt: repliken skulle diskutera sakfrågan och inte ägnas åt personangrepp, sådana för inte en debatt framåt. Efter en ordväxling valde skribenten på Arbetet själv att dra tillbaka repliken i dess helhet.

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies