Gå direkt till textinnehållet

Klart: Så ser det nya bemanningsavtalet ut

Journalistförbundet och Medieföretagen är överens om nytt kollektivavtal för avtalsområdet bemanning. Det innebär bland annat lönehöjningar på 2,9 procent och att antalet månader med föräldralön utökas. Men också att man måste ta ut månader med föräldralön sammanhängande, i en period.

Avtalet ger de bemanningsanställda medlemmarna löneökningar i nivå med kollegor på de inhyrande företagen, skriver förbundet på sin sajt.

Klart är att det nya kollektivavtalet bland annat innebär: 

  • Lönehöjningar på 2,9 procent, retroaktivt från och med 1 november 2020. Lönehöjningar på 1,8 procent från och med 1 april 2022.
  • De extra pensionsinbetalningarna för flexpension höjs med 0,7 procent under avtalsperioden.
  • Antalet månader med föräldralön utökas från dagens fem till maximalt sex månader. Semester läggs som huvudregel inte ut under anställningar kortare än tre månader. 
  • Nytt är också att när medarbetare som slutar har fått ut för mycket semester vid sammanfallande intjänandeår och semesterår, så har arbetsgivaren möjlighet att göra avräkning mot slutlön.
  • Rätt för medarbetare att arbeta kvar till 68 år (69 år från och med 2023) och möjlighet att fortsätta arbeta efter uppnådd pensionsålder.
  • Rätt till sjuklön efter den 14e sjukdagen för personer som fyllt 60 år.
  • Rätt för medarbetare att arbeta kvar till 68 år (69 år från och med 2023) och möjlighet att fortsätta arbeta efter uppnådd pensionsålder.

Anledningen att det blir en retroaktiv löneökning från 1 november 2020 och inte från 1 april 2020, är att det blev paus i förhandlingarna på grund av pandemin.

Förbundet anser att eftersom kollektivavtalet innehåller en relativt stor höjning av lönerna: 2,9 procent från och med 1 november, så kan det till viss del anses kompensera för att lönerna inte höjs retroaktivt från april.

– Det är precis detsamma som hela den övriga arbetsmarknaden gjorde som också pausade förhandlingarna. Vi precis som andra bedömde att det inte gick att förhandla i det läge som rådde då, säger Tomas Backlund, vice ordförande i Journalistförbundet, till Journalisten. 

Enligt Tomas Backlund har de mötts av förståelse för det här från medlemmarna. 

– Det är väl den frågan vi har diskuterat mest, hur man ska se på dem som fått sin lön förändrad under 2020, givet att det inte blir någon lönerevision 2021 utan först 2022. I bemanningsavtalet har vi fått med en skrivning som säger att man har rätt att få sin lön prövad individuellt, säger Backlund.

Antalet månader med föräldralön utökas. Hur många månader med föräldralön man har rätt till är som vanligt kopplat till antalet år på företaget. 

Tomas Backlund, foto: Tor Johnsson.

Men i det nya kollektivavtalet finns också en skrivning om att medarbetare ska ta ut samtliga månader med föräldralön, sammanhängande, i en period. 

Här kan vi tala om en försämring?
– Det var en förutsättning för oss att ta ställning till, skulle vi få en extra månad så blev detta som var en del av betalningen. Det är klart man kan se det som en försämring, men å andra sidan skiljer inte vi ut oss från övriga arbetsmarknaden. Vi gjorde bedömningen att den extra månaden var viktig för medlemmarna, säger Backlund.

Inget av bemanningsbolagen Marieberg Media eller Mittmedia kompetens har idag en egen journalistklubb. Bemanningsanställda inom Bonnier News Local (före detta Mittmedia) har en egen sektion i storklubben. 

Bonnier News Locals klubbordförande Magnus Sjöborg uppger att eftersom avtalet kom så sent som igår så har de ännu inte hunnit sätta sig in in detaljerna. 

Han berättar också att det just nu jobbas för att starta en egen journalistklubb bland koncernens bemanningsanställda. 

Fler avsnitt
Fler videos