Gå direkt till textinnehållet

Klandras för att ha skrivit om kvinnas alkoholproblem

Karlskoga-Kuriren och Nerikes Allehanda klandras av Pressens opinionsnämnd, PON, för i en artikel där tidningarna skrivit att en kvinna hade alkoholproblem.

I maj 2010 publicerade Karlskoga-Kuriren och Nerikes Allehanda en artikel om en 19-årig kvinna som i tingsrätten dömdes till skyddstillsyn och böter för misshandel. I slutet av artikeln stod det att kvinnan tidigare dömts för misshandel och att hon hade alkoholproblem.

Publiceringen anmäldes av 19-åringens mor eftersom det inte stämde att dottern hade alkoholproblem. Karlskoga-Kuriren och Nerikes Allehanda skriver i sitt svar till PO att tidningen på ett korrekt sätt hade återgivit domen och att det var motiverat att ta med uppgifterna att kvinna bedömdes ha en riskfylld alkoholkonsumtion. Dessutom hade kvinnan anonymiserats.

PON har inget att invända mot att tidningarna redovisade vad som låg bakom tingsrättens dom. Men att påstå att en kvinna har alkoholproblem anser PON inte var befogat eftersom påståendet inte hade full täckning i tingsrättens dom. Därför anser PON att tidningarna ska klandras för åsidosättande av publicistisk sed.

Annons Annons
Fler avsnitt
Fler videos