Gå direkt till textinnehållet

Kinesisk säkerhetstjänst griper släktingar till journalister

Nio släktingar till fyra USA-baserade korrespondenter som arbetar för Radio Free Asia har gripits av kinesisk säkerhetstjänst och sitter nu frihetsberövade i ”politiska utbildningsläger”. Tre av journalisterna är amerikanska medborgare.

Washington Post rapporterar att kinesisk säkerhetstjänst de senaste månaderna gripit tiotusentals uigurer i Xinjiang i västra Kina och placerat dem i ”politiska utbildningsläger”. Uigurer utgör en etnisk majoritet i Xinjiang, och de flesta är sunnimuslimer.

Nio av de frihetsberövade är släktingar till fyra journalister baserade i USA: Shohret Hoshur, Gulchehra Hoja, Mamatjan Juma och Kurban Niyaz, som alla arbetar för Radio Free Asia (RFA).

”Vi är mycket oroade över deras tillstånd och säkerhet, speciellt de som är i behov av medicinsk vård. Vi är särskilt bekymrade över att kinesiska myndigheter använder frihetsberövande som taktik för att tysta och hota oberoende medier”, säger Rohit Mahajan, som är chef på Radio Free Asia i Washington, till Washington Post.

Annons Annons
Fler avsnitt
Fler videos