Gå direkt till textinnehållet

Kinas maktanspråk kritiserades på manifestation

Vid en manifestation utanför Kinas ambassad i Stockholm på fredagen krävdes frihet åt förläggaren och poeten Gui Minhai.

På söndag är det sex år sedan den svensk-kinesiska förläggaren och poeten Gui Minhai frihetsberövades av Kina. För att uppmärksamma det och kräva hans frihet samlades idag ett drygt 50-tal personer till en manifestation utanför Kinas ambassad i Stockholm vid lunchtid. Ett flertal talare var på plats.

Sinologen Fredrik Fällman hade med sig en bok om nordisk mytologi med en dedikation från Gui Minhai till en sinologkollega. Fällman sade att det är tydligt att Gui Minhai är en tystad författare vars röst måste fortsätta höras.

Författarförbundets ordförande Grethe Rottböll påminde om att bara 14 procent av världens länder är fullvärdiga demokratier, och att vi som kan måste använda vår röst.

Annons Annons

Gui Minhais svenske förläggare Martin Kaunitz trodde att om han fick sitta ned och prata med Gui Minhai så skulle de förenas i glädjen över varje ny bok som släpps. Han såg framför sig att de skulle ha mycket att prata om.

Expressens kulturchef Karin Olsson lyfte med oro Kinas maktanspråk och betydelsen av att bygga samarbeten mellan fler stater för att dämpa Kinas frammarsch.

Journalistens chefredaktör Helena Giertta lyfte att vi lever i en tid av hård press mot våra grundläggande friheter och att allt för många är beredda att offra yttrandefriheten, och det därför är mycket glädjande att årets fredspris gick till två journalister som slåss för yttrandefriheten.

– Vi får inte heller ge upp om Gui Minhai. Han är orättfärdigt fängslad i en diktatur med maktanspråk, sade Helena Giertta.

Manifestationens initiativtagare var debattören och författaren Kurdo Baksi. Den genomfördes med stöd av Sveriges Författarförbund, Svenska Pen, Svenska Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Svenska Förläggareföreningen och Reportrar utan gränser. 

På manifestationen talade också NA politiska redaktör Lars Ströman. Läs hans inlägg här.

Fler avsnitt
Fler videos