Gå direkt till textinnehållet

Kina utbildar tusentals afrikanska journalister

Kina går på offensiv för att öka sitt inflytande i världen och satsar hårt på Afrika. Ett sätt är att bjuda in journalister för vidareutbildning i Kina och lära dem om ”konstruktiv journalistik” i kinesisk tappning. Journalisten har träffat Solomon Elusoji.

Vart tredje år träffar statscheferna i Afrika ledarna för kommunist­partiet i Kina och lägger upp en treårsplan för hur samarbetet ska se ut. På toppmötet i Johannesburg 2015 togs ett beslut om att 1 000 afrikanska journalister varje år ska åka till Kina för fortbildning. Det kom att förändra Solomon Elusojis liv.

– Jag fick ett samtal från min redaktör där hon berättade att tidningen som jag arbetade för då hade valt ut mig, berättar han.

Hur processen hade gått till vet han inte, men han tror att mycket berodde på att redaktören hade goda kontakter med kinesiska ambassaden i Nigeria. Han var själv förvånad över att han inte fick gå igenom en urvalsprocess eller göra några tester.

För det var ett furstligt stipendium han hade fått: tio månaders betald utbildning för att studera journalistik på Renminuniversitetet i Peking, som rankas som den bästa institutionen för samhällsvetenskap i Kina.

Han åkte i februari 2018. Det var hans första resa utomlands och han blev överväldigad.

– Jämfört med Nigeria är Kina ett modernt land där allting fungerar.

Resan till Kina har han skildrat i boken Resa med storebror, där han berättar om hur det var att studera journalistik i Kina.

– Lektionerna var faktiskt mycket intressanta och vi hade utmärkta lärare. De flesta var kineser som hade fått utbildning i Storbritannien eller USA och som sedan flyttat tillbaka. För mig som är van vid skolorna i Lagos var universitet fantastiskt, berättar han, och tillägger:

– Nästan alla våra läroböcker kom från väst och det mesta handlade om att bedriva en form av västerländsk journalistik.

Men det fanns, enligt Solomon, en stor skillnad: Man hade på sig speciella glasögon.

– Det är alltid så att vi journalister har en världsbild. Men i Kina färgas den av kommunistpartiets syn på verkligheten. Det var den vi skulle beskriva.

Han berättar också om mötet med en av toppfigurerna inom kinesisk journalistik, professor Zhang Yanqiu, som han träffade på en konferens. Hon förde fram tankar på konstruktiv journalistik i kinesisk tappning. Den har fått stort genomslag i Kina och genomsyrar mycket av den journalistik som sprids av kinesiska medier i Afrika.

Hon är kritisk till den i många fall stereotypa och ytliga bilden som internationella medier visar upp av Afrika, där många reportage handlar om svält, katastrofer, krig, terror och utrotningshotade djur. I stället vill hon visa upp en annan sida, där det visserligen finns problem men där det också finns lösningar. För enligt henne skildrar västerländska tidningar en verklighet som målas i svart och där allting blir värre. Därför ska kinesiska medier ge en mer nyanserad och positiv bild. Det är förstås något som passar in i kommunistpartiets strategi i Afrika där samarbetet mellan de afrikanska länderna och Kina målas ut som något där alla kan bli vinnare.

Men Solomon blev inte imponerad.

– I stället för att skriva artiklar där man öppet kritiserar regeringen eller beslut som tagits av myndigheter skulle man redovisa en mer balanserad verklighet, sa hon. Men det var egentligen bara ett sätt att säga att man ska censurera sig själv.

När man går igenom vad den kinesiska nyhetsbyrån Xinhua rapporterar och vilka inslag som visas upp av den kinesiska tv-kanalen CGTN från Nigerias huvudstad Abuja är det slående hur den kinesiska strategin slagit igenom: ”Entreprenör hittar lösning på Nigerias internet­problem”, ”Sponsrad fotbolls­turnering hjälper unga till en karriär utomlands” och ”Kinesisk kultur visas upp på mässa” är några senare inslag.

Men när jag kontaktar en av de nigerianska journalister som arbetar för kinesiska medier försvarar han den kinesiska nyhetsförmedlingen.

– Den här bilden är mer sann än den verklighet som presenteras av västerländska medier. Ni rapporterar bara om våldsdåd av Boko Haram och säkerhetsproblem i Nigeria vilket gör att utlänningar tror att det är livsfarligt att vara här. Men du som är i vår huvudstad Abuja vet att det inte är sant.

Han vill vara anonym för hans kinesiska uppdragsgivare uppskattar inte att de anställda berättar om sina jobb.

Enligt Solomon Elusoji är det få av hans studiekamrater från Kina som vågar berätta om sina upplevelser för andra journalister.

–Jag tror att de vill behålla en bra relation till den kinesiska ambassaden eller till sina arbetsgivare om de är beroende av Kina.

Själv gick han inte på den fest som kinesiska ambassaden bjöd på när han kom tillbaka till Nigeria och han lämnade sitt arbete på den tidning som valt ut honom för att åka till Kina. Han har nu fått anställning på en av Nigerias största privata tv-kanaler och känner därför att kan vara öppen med sina erfarenheter.

Hur märker du av Kinas så kallade mjuka makt?
– Den har stärkts här i Nigeria de senaste åren och jämfört  med er i Europa och i USA har vi en mer positiv syn på Kina. Många här ser att de bygger järnvägar, dammar, vägar och flygplatser och på så sätt gör att vår vardag fungerar bättre. Det finns också vissa som ropar efter en stark ledare och ser Kinas starka stat som ett föredöme.

Det är många jag pratar med här som är imponerade av Kina, som lyckats lyfta en stor del av sin befolkning ur fattigdomsträsket till skillnad från Nigeria som nu har flest extremt fattiga i hela världen.

Ändå ligger Kina långt efter USA då det gäller mjuk makt, menar Solomon Elusoji.

– Vi tittar på Hollywoodfilmer, lyssnar på amerikansk musik, så det är långt kvar innan Kina kan konkurrera, säger han men tillägger samtidigt:

– Jag har fortsatt mina studier i kinesiska. För det är uppenbart att det ger många möjligheter i framtiden. Så visst har även jag tagit intryck av Kinas mjuka makt.
                                                                                     JAN NYLANDER

 

FAKTA
Kina arbetar intensivt med att försöka bygga upp sin mjuka makt i Nigeria som är Afrikas största land med 200 miljoner invånare
Den kinesiska nyhetsbyrån Xinhua har medarbetare i alla Nigerias 37 delstater och kontrakt med en rad tidningar i Nigeria där man sänder ut nyhetstexter om framför allt politik och ekonomi.
Kina har också tv-kanalen CGTN med kontor i huvud­staden Abuja och Nigerias ekonomiska centrum Lagos.
Dessutom finns en rad Konfuciusinstitut i Nigeria där tusentals nigerianer fått utbildning i kinesiska och ett kinesiskt kultur­centrum som drivs av kinesiska staten i Abuja.

Fler avsnitt
Fler videos