Gå direkt till textinnehållet

Kina största fängelset för journalister

År 2014 satt 221 journalister fängslade runt om i världen. Kina var världens största fångvaktare av journalister.

Kommittén för skydd av journalister, CPJ, har identifierat 221 journalister som sitter i fängelse runt om i världen år 2014, en ökning med tio i jämförelse med 2013. 221 är det högsta antalet fängslade journalister sedan CPJ började sin årliga inventering 1990.

Kina håller en tredjedel av de fängslade journalisterna. I dag sitter 44 kinesiska journalister frihetsberövade och i Iran 30, en minskning från 35 under 2013.

Listan över de tio värsta fångvaktarna är Eritrea, Etiopien, Vietnam, Syrien, Egypten, Burma, Azerbajdzjan och Turkiet.

Annons Annons

Eritrea kommer på tredje plats och håller 23 journalister fängslade, däribland den svenske journalisten Dawit Isaak.

Tillslag mot oberoende publikationer och bloggare i Etiopien fördubblades antalet fängslade journalister till 17, från sju år 2013.

För första gången sedan 2011 hamnade Burma på CPJs lista med minst tio journalister bakom galler. Azerbajdzjan har myndigheter fängslat nio journalister, upp med en från föregående år.

Egypten mer än fördubblade antalet journalister bakom galler till tolv, inklusive tre journalister från TV-kanalen al-Jazira.

Onlinejournalister stod för mer än hälften, 120 journalister, av de fängslade journalisterna. Ungefär en tredjedel, 68, av journalisterna var frilansare.

 

 

Fler avsnitt
Fler videos