Gå direkt till textinnehållet

Khashoggis sista artikel: ”Vad arabvärlden behöver är yttrandefrihet”

Washington Post publicerar nu Jamal Khashoggis sista kolumn, som skrevs strax innan han försvann. Samtidigt läcker fler fruktansvärda detaljer ut från polisutredningen.

Journalisten Jamal Khashoggis sista artikel på Washington Posts ledarsida publiceras nu i tidningen. Redaktören Karen Attiah berättar i en not till texten att hon fick den av Jamal Khasshoggis översättare och assistent dagen efter hans försvinnande.

Hon avvaktade med publiceringen i förhoppning om att han skulle vara vid liv och att de skulle kunna redigera den tillsammans. ”Nu tvingas jag acceptera att det inte kommer att ske”, skriver hon och fortsätter: ”Denna kolumn fångar perfekt hans engagemang och passion för frihet i arabvärlden. En frihet han uppenbarligen gav sitt liv för. Jag kommer alltid att vara tacksam för att han valde The Post som sitt sista journalistiska hem för ett år sedan och gav oss möjligheten att arbeta tillsammans.”

Artikeln, som också publiceras på arabiska, har rubriken ”Vad arabvärlden behöver mest av allt är yttrandefrihet” och handlar om förföljelse av journalister och om statlig censur. Han efterfrågar äldre tiders gränsöverskridande medier, och en oberoende internationell plattform för röster från arabvärlden.

”Arabvärlden står inför sin egen version av järnridån, som påtvingats inte av externa aktörer utan genom inhemska krafter som strävar efter makt. Under kalla kriget spelade Radio Free Europe, som med åren växte till en kritisk institution, en viktig roll för att främja och bevara hoppet om frihet. Araberna behöver något liknande”, skrev Jamal Khashoggi.

Samtidigt som Jamal Khashoggis sista önskan sprids över världen framkommer mer detaljer om vad som hände med honom när han klev in på det saudiska konsulatet i Istanbul den 2 oktober. Från turkiska myndigheter läcker en stor mängd uppgifter, och flera medier, däribland The New York Times, rapporterar att det finns en ljudinspelning av hur Jamal Khashoggi mördas kort efter att han kommit in i byggnaden.

Saudiska agenter väntade på honom, han var död inom ett par minuter; halshuggen, styckad, med fingrarna avskurna och mindre än två timmar senare hade mördarna lämnat byggnaden, enligt artikeln i The New York Times.

Bland de misstänkta och av Turkiet utpekade mördarna finns flera personer som står Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman nära, inklusive män ur hans egen livvaktsstyrka.

Saudiarabien har förnekat anklagelserna, men har nu sparkat konsuln i Istanbul.

Fler avsnitt
Fler videos