Karin Mattisson, glad vinnare av PK Västras Stora pris.

Karin Mattisson fick PK Västras Stora pris

6 december, 2017

Samtal med Karin Mattisson, programledare och reporter på SVT:s Uppdrag granskning har fått Publicistklubben Västras Stora pris på 20 000 kronor.

- Jag blev så överraskad, säger Karin Mattisson. Det fanns inte på kartan för mig, jag satt och undrade vem det kunde vara när de började läsa upp den fina motiveringen.

I motiveringen står bland annat att hon ”med reportaget om barnen som utsattes för övergrepp av FN:s fredsbevarande styrkor … har rankats till en av världen bästa journalister”.

- Det reportaget har fått vingar och setts av alla möjliga upp till FN:s högsta ledning. Från början handlade det om den svenska FN-tjänstemannen Anders Kompass som fick kritik för att han lämnat ut namnen på barnen som utsattes för övergrepp i Centralafrikanska republiken. Men vårt reportage började där övriga medier var klara med sin rapportering, vi gick vidare med vad som hände med barnen.

Hon har jobbat på Uppdrag Granskning sedan 2006 och innan dess på GP i tio år.

Vad är det bästa med att jobba med Uppdrag Granskning?

- Det är att jag kan jobba både som reporter, researcher och programledare. Det är roligt att bli involverad i andras reportage, det blir man som programledare. Ibland blir man lite som en coach och ibland lite mer som en hallåa.

Och det jobbigaste?

- Det är att man blir rätt bränd efter ett eget reportage, man går upp i det helt och hållet. Och det är en utsatt roll också, vi granskas minutiöst i realtid när programmet sänds, vilket är bra såklart – men också jobbigt att vara exponerad för så många tittare.

Vad ska du göra för prispengarna?

- Jag ropade högt när jag kom hem: ”Julen är räddad!” Den senaste månaden har det mesta gått sönder hemma: spisen, ugnen…  Så det här kom verkligen kanonbra i tiden.

- På måndag åker jag också till London, vi är nominerade för samma reportage i British Journalism Award som är som brittiska Pulitzerpriset. Jättefint. Vi är nominerade i en klass som heter Investigation Global, i stenhård konkurrens med BBC och flera andra. Men nu kan jag bara åka dit och applådera de andra och vara glad över det här priset.

Samtal med

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies