Gå direkt till textinnehållet

Kammarrätten fastställer momsdom för LO-tidningar

LO Mediehus ska momsbeskattas för sina icke-redaktionella bilagor. Det har kammarrätten slagit fast.

Journalisten berättade redan 2018 om förvaltningsrättens besked att tidningar som ges ut av LO Mediehus momsbeskattas. Det handlar om det man kallar för ”icke-redaktionella bilagor”. 

Domen innebar också att LO Mediehus har fått för lite i ersättning för sina medlemstidningar av ägarna.

LO Mediehus överklagade domen till kammarrätten, som alltså fastställer beslutet. 

”Kammarrätten fastställer att medieföretaget LO Mediehus ska betala ytterligare inkomstskatt och moms för beskattningsåret 2015”, skriver kammarrätten

– De menar att vi är skyldiga att betala moms för bilagor, eftersom man inte anser att det är en del av tidningsprodukten. Jag tycker det är märkligt eftersom ansvarig utgivare ansvarar för hela produkten om man läser i Tryckfrihetsförordningen, säger Robert Jonsson, vd på LO Mediehus, till Journalisten. 

Det är fortfarande oklart vilken momssats som ska gälla.

– Vi har passat på att fråga, men det puttar kammarrätten tillbaka till Skatteverket, säger Robert Jonsson.

Sedan LO Mediehus förlorade i första instans har man fått rådet av sina jurister och sin revisor att börja ta ut moms, vilket man har gjort. Det har lett till att intäkterna på bilagorna minskat med 500 000-600 000 kronor, uppger vd.  

LO Mediehus har två månader på sig att överklaga domen. Till sin hjälp har man Sveriges Tidskrifter. 

– Vi håller på att titta på om vi kan överklaga tillsammans med dem, men det krävs speciella skäl för att göra det. Exempelvis att domen ska kunna bli ett prejudikat, säger Robert Jonsson.

Fler videos
Fler avsnitt