FOTO: Tor Johnsson

Kallade demonstranter mot covidpass för ”antivaccin-
demonstration” – fälls

3 juni, 2022

GRN-fällning I ett kortare telegram kallade nyhetsuppläsaren i TV4 en grupp lastbilschaufförer som demonstrerade mot covidpass vid gränsen mellan Kanada och USA för ”antivaccindemonstration”.

Granskningsnämnden för radio och tv anser att inslaget strider mot sändningstillståndets krav på saklighet och fäller TV4.

TV4 menar i sitt svar att inslaget överensstämmer med kravet på saklighet. Bland annat eftersom demonstrationen föranleddes av att kanadensiska myndigheter i mitten av januari ställde samma vaccinationskrav på kanadensiska lastbilschaufförer som på inresande i övrigt: att de skulle kunna visa att de var vaccinerade mot covid-19 alternativt hållas i karantän vid återkomst till landet.

Protester mot covidrestriktionerna hade varit en mer korrekt presentation av inslaget, menar TV4.

Granskningsnämnden anser att inslaget förmedlade en missvisande bild av vilka som demonstrerade och varför. Inslaget strider därför mot kravet på saklighet.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
GRN-fällning

Journalisten TV

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies