FOTO: Tor Johnsson

Kallade demonstranter mot covidpass för ”antivaccin-
demonstration” – fälls

3 juni, 2022

GRN-fällning I ett kortare telegram kallade nyhetsuppläsaren i TV4 en grupp lastbilschaufförer som demonstrerade mot covidpass vid gränsen mellan Kanada och USA för ”antivaccindemonstration”.

Granskningsnämnden för radio och tv anser att inslaget strider mot sändningstillståndets krav på saklighet och fäller TV4.

TV4 menar i sitt svar att inslaget överensstämmer med kravet på saklighet. Bland annat eftersom demonstrationen föranleddes av att kanadensiska myndigheter i mitten av januari ställde samma vaccinationskrav på kanadensiska lastbilschaufförer som på inresande i övrigt: att de skulle kunna visa att de var vaccinerade mot covid-19 alternativt hållas i karantän vid återkomst till landet.

Protester mot covidrestriktionerna hade varit en mer korrekt presentation av inslaget, menar TV4.

Granskningsnämnden anser att inslaget förmedlade en missvisande bild av vilka som demonstrerade och varför. Inslaget strider därför mot kravet på saklighet.

GRN-fällning

Årets groda 2022

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2022 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Julia Nilsson. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies