Gå direkt till textinnehållet

Juryn plockade bort chefens namn

Stora Journalistpriset I dag blev Svenska Dagbladet nominerat till Stora Journalistpriset för sitt avslöjande om SCA-affären. Trots att tidningen nominerat tre personer till priset valde juryn att plocka bort arbetsledaren Daniel Kederstedts namn. Kederstedt själv visste inget, avslöjas av en tweet.

”Härligt med #storajournalistpriset! Själv frågande då juryn tagit bort mig ur SvD:s nominering. Varför? Ingen aning”.

Härligt med #storajournalistpriset! Själv frågande då juryn tagit bort mig ur SvD:s nominering. Varför? Ingen aning. https://t.co/lOkUg7cz4T

— Daniel Kederstedt (@kederstedt) 26 oktober 2015

Så skriver SvD Näringslivs operativa chef Daniel Kederstedt på Twitter efter att nomineringarna till kategorin Årets avslöjande i Stora Journalistpriset offentliggjorts i dag. Tidningen hade nominerat både reportrarna Andreas Cervenka och Torbjörn Isaksson, samt den operativa chefen Daniel Kederstedt. Men när juryn valde ut reportagen som en av tre nominerade har de alltså valt att ta bort chefens namn. Något som Kederstedt själv inte visste något om.

"Jag bara kan konstatera att så är fallet, och att jag framför allt gläds väldigt mycket med Torbjörn och Andreas som väldigt välförtjänt nominerats i vad som är det största näringslivsscoopet på många årtionden", skriver Daniel Kederstedt i ett mejl till Journalisten.

Annons Annons

Stefan Mehr är verkställande ledamot för Stora Journalistpriset.

– Det kommer in en massa olika nomineringar som redaktionerna skickar in. I det här fallet har SvD själva nominerat honom, och han har säkert gjort ett väldigt bra jobb och har en stor del i förtjänsten av publiceringsstrategin. Men juryn är väldigt restriktiv med att nominera arbetsledare, säger Stefan Mehr.

Har ni tidigare gjort undantag från den här principen?
– Det finns undantag men i de fallen har det nog inte blivit fullt genomdiskuterat innan. Men principen är att de på fältet blir nominerade. I det här fallet har vi indikationer på att Daniel Kederstedt gjort ett fint jobb, men juryn har ändå bestämt sig för att det är reportrarna som ska ha priset, säger Stefan Mehr.

Fler avsnitt
Fler videos