Gå direkt till textinnehållet

”Juholt har blivit mer sluten”

"Det var hatisk atmosfär", säger Håkan Juholt om mediebevakningen i höstas. Reportern Erik Hedtjärn som följt Juholt i flera år tycker att han blivit mer sluten.

Medierna klarar inte av sin källkritik, utan låter sig luras med i ett spel. Det säger Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt i en dokumentär som sänds ikväll.

– Jag kände hat i luften, det var hatisk atmosfär, säger Juholt om medieuppbådet under bostadsersättningsaffären i oktober, i Erik Hedtjärns dokumentär.

Juholt beskriver det som att luften gick ur journalisterna när partiets verkställande utskott uttalade stöd för honom och åklagaren lade ner förundersökningen.

Annons Annons

– Sufflén pyste ihop. Under tiden den gjorde det var det några journalister jag mötte som verkligen utstrålade hat och förakt mot mig, det tyckte jag var obehagligt.

Till synes ogarderade svar – men Erik Hedtjärn menar att Juholt blivit mindre öppen än han var då Hedtjärn och Amanda Glans började följa honom 2010. I deras prisbelönta dokumentär Partiledaren, från maj 2011, talade Juholt om att han är alldeles för yvig och ostrukturerad för att bli partiordförande – ofta citerat hösten 2011.

– Så skulle han knappast säga i dag. Han var väldigt öppen med oss hösten 2010, också när han pratar om reaktionerna han fått av andra sossar efter att ha kritiserat Sahlin. Han låter inte lika totalt uppriktigt nu. Jag tror att han försöker vara så öppen som det går men att han inte kan vara helt öppen i den position han har nu, säger Erik Hedtjärn.

Också Erik Hedtjärns tillgång till Håkan Juholt har förstås förändrats radikalt sedan Juholt blev hårdbevakad partiordförande.

– Det är jättestor skillnad jämfört med innan. Då var han en riksdagsman och utskottsordförande, vi kunde vänta i korridoren för en pratstund.

Ambitionen är att fortsätta följa Håkan Juholt hela mandatperioden. Amanda Glans och Erik Hedtjärn följer genom dokumentärprojektet "Riksdagen i P1" också flera andra riksdagsledamöter sedan 2010, däribland Rosanna Dinamarca (V), Anna Kinberg Batra (M) och Kent Ekeroth (SD).

Dokumentären Partiledaren och kandidaten, om Håkan Juholt och Rosanna Dinamarca, sänds ikväll i P1.

Fler avsnitt
Fler videos