Gå direkt till textinnehållet

Juhasz Toth: ”Inte möjligt klara kvaliteten med färre”

Besparningarna på Helsingborgs Dagblad innebär att en femtedel av journalisttjänsterna försvinner. Journalistklubbens representanter i bolagsstyrelsen reserverade sig mot hur sparkraven genomförs.

Omfattningen av Helsingborgs Dagblads sparkrav kom som en chock för personalen på redaktionen. Ledningens beslut att minska antalet anställda på redaktionen med 25 tjänster innebär att tidningen i framtiden ska göras med 20 procent färre. Tidningen har i dag ungefär 115 anställda journalister.

Tidningsledningen har gått ut och sagt att det går att behålla kvaliteten trots färre anställda journalister.
– Vi tror inte att det är möjligt att klara kvaliteten med färre anställda, säger Hedvig Juhasz Toth, Helsingborgs Dagblads klubbordförande.

Flera lokalredaktioner dras in vilket innebär att inga reportrar finns på plats i kommunerna Bjuv, Åstorp, Svalöv, Klippan, Örkelljunga och Perstorp. På de indragna lokalredaktionerna jobbar tolv journalister, vilket innebär att besparingarna även kommer att påverka centralredaktionen.
– Vi har en gemensam turordningslista. Det finns ingen anledning att ändra på den, säger Hedvig Juhasz Toth.

I dag har journalistklubben kallats till den första förhandlingen med ledningen. Några förmånliga erbjudanden om avgångsvederlag tror inte Hedvig Juhasz Toth att tidningen kommer att erbjuda eftersom ekonomin är ansträngd. Möjligen kan de bli några extra månader utöver uppsägningstiden.

Tidningen har inte heller många anställda kvar som närmar sig pensionsåldern eftersom man tidigare erbjudit dem avtalspensioner. Medelålder på redaktionen är 45-50 år. Dessutom har tidningen de senaste åren anställt flera yngre. Om man går efter Las tvingas de sluta.
– Beklagligt att unga och hungra journalister samt äldre erfarna med gedigen kunskap kan tvingas sluta.

Hedvig Juhasz Toth beskriver stämningen på tidningen som urusel. De anställda har vetat att det skulle komma ett sparkrav, men inte i den omfattning som presenterades av ledningen. Anställda är oroliga för att förlora jobbet.

Journalistklubbens representanter i bolagsstyrelsen ville att man skulle vänta med att ta beslutet om besparingarna på redaktionen för att se om det fanns alternativ till att minska på kostnaderna. När styrelsen ändå beslutade sig för att genomföra nedskärningarna reserverade sig arbetstagarrepresentanten i styrelsen, inte för att det skulle sparas, utan för det sätt det nu genomförs.

Fler avsnitt
Fler videos