Gå direkt till textinnehållet

Journalistutbildningen i Piteå stoppas

Det blir nollintag på journalistutbildningen i Piteå i höst, och när den återkommer nästa år kan den vara omvandlad till en kommunikationsutbildning. Studenter och lärare är kritiska.

På Grävseminariet i september är två studenter från journalistutbildningen i Piteå nominerade till Guldspaden i studentkategorin för ett reportage i Medierna i P1 om vita fläckar i P4 Västerbottens nyhetsbevakning. Men när prisutdelningen sker är deras utbildning nedlagd, åtminstone tillfälligt.

Högskoleutbildningen ”Journalistik och medier” vid Luleås Tekniska Universitet (LTU) i Piteå gör nollintag under hösten och nu skissar man på att göra om den till en utbildning i kommunikationsvetenskap när den återkommer 2021. Orsaken är bland annat en minskning av antalet studenter. Det rapporterar Piteå-Tidningen.

Dessutom ska det finnas kvalitetsproblem med utbildningen, anser universitetsledningen.

Annons Annons

– Det finns många aspekter på kvalitet, och det handlar inte om att utbildningen brister, säger LTUs rektor Birgitta Bergvall-Kåreborn till Journalisten. Vi vet att de journalister som gått utbildningen är väldigt duktiga och mycket uppskattade ute på redaktionerna. Det handlar om att det inte finns lektorer på utbildningen, och det ska det finnas.

Ska det bli en kommunikationsvetenskaplig utbildning i stället för journalistisk när den återkommer?
– Det kan jag inte uttala mig om. Arbetet med att se över utbildningen pågår fortfarande och jag har inte fått något underlag.

Studenterna som går journalistutbildningen säger till Piteå-Tidningen att en inriktning mot kommunikation vore ”helt fel väg att gå”.

Även lärare är kritiska. Frilansjournalisten Håkan Svensson som är gästlärare och har hållit i grävkursen på journalistutbildningen i Piteå i 15 år, anser att universitetet borde fundera över samhällseffekterna.

Eftersom journalistlinjen på folkhögskolan i Kalix har lagts ned finns det nu inga journalistutbildningar kvar i Norrbotten, eller hela den norra tredjedelen av landet. Den nordligaste utbildningen finns i Umeå.

– Försörjningen av journalister i Norrbotten kommer att försämras, och det är inte bra för samhället, säger Håkan Svensson.

– Det blir extra paradoxalt när två av mina studenter nomineras till en Guldspade för ett reportage om just vita fläckar, och sedan stoppas deras utbildning i ett område där medierna ropar efter utbildade journalister. Nomineringen visar att den här utbildningen håller en hög kvalitet.

Fler avsnitt
Fler videos