Journalistmord i Mexiko – tionde i år

4 december, 2018

Samma dag som Mexikos president svors in mördades en journalist som avslöjat korruption i landet.

Jesus Alejandro Márquez Jiménez kropp, som var full av kulhål, hittades i söndags bredvid en motorväg i delstaten Nayarit, Mexiko.

Hans familj hade anmält honom försvunnen på eftermiddagen den 1 december, samma dag som den nye presidenten Andres Manuel López Obrador svors in. Det rapporterar den mexikanska tidningen Excelsior.

Márquez var chefredaktör för nyhetssajten Orión Informativo som han själv grundat. Han hade tidigare arbetat som reporter på lokaltidningen Crítica. Han rapporterade i Orión återkommande om korruption i Nayarit, och avslöjade kopplingar mellan organiserad brottslighet och lokala myndigheter och politiker.

Mordet på Jesus Alejandro Márquez Jiménez är det tionde journalistmordet i Mexiko hittills i år som ser ut att kunna bli ett av de dödligaste för journalister i landet någonsin, enligt Aztec Reports.

”Detta senaste mord, samma dag som president López Obrador svors in, talar återigen för att Mexikos federala myndigheter snabbt måste tänka om och se över skyddet för journalister i landet”, säger Emmanuel Colombié, chef för Reportrar utan gränser i Latinamerika.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies