Gå direkt till textinnehållet

Journalistmord i Mexiko – tionde i år

Samma dag som Mexikos president svors in mördades en journalist som avslöjat korruption i landet.

Jesus Alejandro Márquez Jiménez kropp, som var full av kulhål, hittades i söndags bredvid en motorväg i delstaten Nayarit, Mexiko.

Hans familj hade anmält honom försvunnen på eftermiddagen den 1 december, samma dag som den nye presidenten Andres Manuel López Obrador svors in. Det rapporterar den mexikanska tidningen Excelsior.

Márquez var chefredaktör för nyhetssajten Orión Informativo som han själv grundat. Han hade tidigare arbetat som reporter på lokaltidningen Crítica. Han rapporterade i Orión återkommande om korruption i Nayarit, och avslöjade kopplingar mellan organiserad brottslighet och lokala myndigheter och politiker.

Annons Annons

Mordet på Jesus Alejandro Márquez Jiménez är det tionde journalistmordet i Mexiko hittills i år som ser ut att kunna bli ett av de dödligaste för journalister i landet någonsin, enligt Aztec Reports.

”Detta senaste mord, samma dag som president López Obrador svors in, talar återigen för att Mexikos federala myndigheter snabbt måste tänka om och se över skyddet för journalister i landet”, säger Emmanuel Colombié, chef för Reportrar utan gränser i Latinamerika.

Fler avsnitt
Fler videos