Gå direkt till textinnehållet

Journalistklubben: ”I grunden ett positivt beslut”

Journalistklubben på Kompetens i Skåne är kluven till nedläggningen av verksamheten och hoppas på att arbetsgivaren tar ansvar för journalisterna som nu blir av med sina anställningar. ”Medarbetare på Kompetens i Skåne har arbetat i sju åtta år för Sydsvenskan. Vi hoppas att arbetsgivaren tar ansvar för de här personerna”, säger Lovisa Höök, klubbordförande.

Journalisten berättade tidigare i dag om beslutet att verksamheten i Sydsvenskan/HDs bemanningsföretag Kompetens i Skåne ska läggas ned. 

Lovisa Höök, ordförande i journalistklubben på Kompetens i Skåne, är kluven till nedläggningsbeslutet.

– Att sluta använda bemanningsföretag är i grunden positivt, men det förutsätter att arbetsgivaren tar sitt ansvar efter nedläggningen. Att ha anställda i ett dotterbolag och hyra ut till sig själva, anser vi tänjer på gränserna för hur bemanningsavtalet är tänkt att fungera. Det har inte fungerat så väl. Man har fått en känsla av att till höra ett ”B-lag” med sämre villkor och lägre löner. Samtidigt är det förstås supertråkigt om vi blir av med våra jobb, säger Lovisa Höök.

– Medarbetare på Kompetens i Skåne har arbetat i sju åtta år för Sydsvenskan. Vi hoppas att arbetsgivaren tar ansvar för de här personerna.

Har ni fått några signaler om att de tänker ta ett sådant ansvar?
– Vi är väldigt tidigt i processen så vi har inte kommit dit än. Nu är det beslutat att verksamheten ska upphöra som förhandlas. Förhandlingarna om nedläggningen fortsätter den 29 februari. Rent juridiskt handlar detta kanske inte om en övergång av verksamhet, men som vi ser på saken så har verksamheten legat i dotterbolaget och nu förs den verksamheten över till tidningsbolaget.

Vilken förklaring har ni fått till beslutet?
– Huvudsakligen handlar det om att det inte har funnits någon extern efterfrågan. De menar nu att företagets idé har varit att fungera som ett externt bemanningsföretag gentemot andra medier i Skåne, men efter att TV4 lade ned alla sina redaktioner har efterfrågan försvunnit. Arbetsgivaren anser inte heller att det är i linje med hur bemanningsavtalet är tänkt att fundera, att man bara hyr ut till sig själv, säger Lovisa Höök.

Fler avsnitt
Fler videos