Journalistklubbar rasar mot sämre villkor för bemanningsanställda

24 april, 2023

DEBATT I en debattartikel i Journalisten kräver journalistklubben på Marieberg Media med stöd från fem andra Bonnierklubbar lika villkor för bemanningsanställda journalister.

Journalister på det Bonnierägda interna bemanningsföretaget Marieberg Media har under det senaste året varit på krigsstigen. Journalisten rapporterade i mars 2022 att sommarvikarier på DN skrivit på löner som låg 24 000 kronor under den månatliga snittlönen för en DN-anställd journalist och att missnöjet pyr.

Enligt journalistklubben tjänar mariebergare i snitt 15-20 procent mindre än sina kollegor och i åldersgruppen 30-39 handlar det om drygt 8 000 kronor i månaden i genomsnittlig löneskillnad mellan bemanningsanställda och journalister som är anställda på tidningarna där de arbetar. Samtidigt är villkoren rörande ledighet sämre för dem som går på det centrala kollektivavtalet för bemanningsanställda än för dem som går på dagspressavtalet.

I en debattartikel i Journalisten kräver nu journalistklubben på Marieberg Media lika villkor:

”Det har länge pyrt ett missnöje över att villkoren och lönerna är så olika. För samma jobb. Det är inte hållbart. [...] Det är dags att skrota B-laget och lyfta upp oss i division A. Vi kräver inte mer än andra – vi vill bara ha samma villkor och löner som de kollegor vi delar skrivbord och arbetsuppgifter med. Vi kräver lika villkor!” skriver journalistklubben.

Journalistklubbar på Bonnier News Local, Dagens Nyheter Nerikes Allehanda, Skånska Dagbladet och Jönköpings-Posten ställer sig också bakom kravet.


Läs mer: ”Jag var på tre redaktioner samma vecka – det här håller inte, arbetsgivare”

Läs mer: Marieberg Media-klubben är redo för kamp i avtalsrörelsen: ”Det är därför vi är så många med i avtalsdelegationen”

Läs mer: Missnöjet pyr på Marieberg Media – ”Folk flyr branschen”

Kommentarer

Det finns 2 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Anon Anym mån, 2023-04-24 21:36
" Journalisten rapporterade i mars 2022 att sommarvikarier på DN skrivit på löner som låg 24 000 kronor under snittlönen för en DN-anställd journalist och att missnöjet pyr." Menar ni månadslöner eller årslöner nu? Ett förtydligande tack! :) Jag tänkte att det var månadslöner.
Inlagt av Johannes Nesser ons, 2023-04-26 08:29
Tack för påpekandet. Det handlar om månadslöner. Jag har förtydligat det i texten. Mvh Johannes Nesser, reporter
DEBATT

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Axel Andén. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies