Gå direkt till textinnehållet

Journalistkåren allt mer åsiktshomogen

Sedan slutet av 1980-talet har den svenska journalistkåren blivit mer homogen i hur man placerar sig på en höger-vänsterskala. Kåren står klart till vänster om allmänheten, men vänstervridningen har avstannat sedan mitten av 1990-talet.

Det skriver journalistikprofessorn Kent Asp i dag på DN Debatt.

Utifrån flera olika undersökningar som genomförts bland journalister, allmänheten och riksdagsledamöter över tid kan Asp slå fast att journalistkåren i dag står  ideologiskt längre ifrån både allmänheten och riksdagsledmöterna än på 20 år. Det beror dock inte på att journalisterna gått åt vänster utan att allmänheten gått åt höger.

63 procent av journalisterna placerar sig till vänster om mitten.Kvinnliga journalister och public service-journalister är mer vänster än manliga journalister och journalister inom dagspress/kommersiella etermedier. Längst till vänster i kåren står kulturjournalister och 40-talister.

Annons Annons

Bland yngre journalister är andelen som placerar sig till höger dubbelt så stor som bland äldre. Och ansvariga utgivare och journalister i arbetsledande positioner är mer lika allmänheten åsiktsmässigt.

En övergriande trend är att den svenska journalistkåren tycks mer åsiktshomogen än i slutet av 80-talet. Det beror bland annat på att manliga journalister gått åt vänster, journalisthögskoleutbildade allmänt sett gått åt höger och att journalister som bevakar politik och samhälle gått något åt höger medan nöjes- och sportjournalister rört sig åt vänster.

Resultaten presenteras i boken Svenska journalister 1989-2011 som kommer ut i dag.

Fler avsnitt
Fler videos