Gå direkt till textinnehållet

”Journalistiska besluten ska decentraliseras”

Det är ett publicistiskt beslut som ligger bakom förändringen av den regionala nyhetsverksamheten. Det säger Robert Olsson, programdirektör för nyheter och samhälle på SVT.

Robert Olsson säger att den regionala nyhetsstruktur som genomfördes på 70-talet inte längre är relevant för hur Sverige ser ut i dag. Det är vad SVT nu vill korrigera genom att öppna lokalredaktioner på fler platser i landet.  

– Vi vill träffa fler medborgare med vår regionala journalistik. Totalt kommer det att bli fler journalister som samlar in och bearbetar nyhetsmaterial, säger Robert Olsson.

De redaktionella besluten ska enligt den nya organisationen decentraliseras.

– Vi vill ha ett tydligt redaktörskap som styr vår journalistik, ett delegerat ansvarig utgivarskap. Vi har redaktörer på alla ställen. Det är den centrala publicistiska utgångspunkten.

Journalistklubben känner en stor oro för att då SVT vill stärka den lokala identiteten, kommer bemanningen blir för tunn för att en acceptabel nyhetsbevakning ska kunna behållas, som Journalisten berättade i en tidigare artikel. Klubben är också tveksam till att medarbetarna måste ha flera kompetenser: journalistik, redigering, fotografering och online.

– Många medarbetare inom SVT har flera kompetenser. Journalistisk kompetens, bildkompetens, redigeringskompetens och onlinekompetens är de fyra definitionerna av journalistisk kompetens för vår regionala nyhetsbevakning. När exempelvis en lokalredaktion ska rekryteras kanske man behöver förstärkas med någon av dessa kompetenser, säger Robert Olsson.

Fler videos
Fler avsnitt