Journalistiken under
belägring i Turkiet

23 mars, 2016

I en ny rapport från flera yttrandefrihetsorganisationer beskrivs läget i Turkiet som en exempellös kris för landets medier.

I rapporten ”Journalism under Siege” som engelska PEN, Article 19, Committe to Protect Journalists och Free Word står bakom dras slutsatsen att under Recep Tayyip Erdoğans tid vid makten har de turkiska medierna utsatts för en omfattande och systematisk attack.

Journalister som har intervjuat eller skapat kontakt med nyhetskällor som inte uppskattats av regeringen har anklagats för att delta eller stödja terrorism, eller för att planera en statskupp.

Medieägare tvingas säga upp misshagliga journalister och censur och självcensur har blivit norm i turkiska medier. De medieföretag som inte idkar självcensur bestraffas med gigantiska bötesbelopp, exempelvis mediekoncernen Dogan som 2011 tvingades sälja två av sina tidningar och en TV-station för att kunna betala böter på fem miljarder kronor för sin kritiska rapportering.

Hela rapporten finns att läsa på engelska PENs hemsida.

Taggar: Turkiet, pressfrihet

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies