Gå direkt till textinnehållet
Ulrika Hyllert, ordförande i Journalistförbundet.
Foto: Tor Johnsson

Journalistförbundet varslar om strejk – för en frilansjournalist

Journalistförbundet varslar om strejk på en gymnasieskola där en frilansjournalist jobbar deltid. ”Får inte riskera att bli strejkbrytare”, säger förbundsordförande Ulrika Hyllert.

Journalistförbundets styrelse har vid extrainkallat möte beslutat att öppna konfliktkassan och varsla om sympatistrejk på Birger Jarls gymnasium i Stockholm.

I måndags varslade fackförbundet Sveriges Lärare om strejk på skolan för att arbetsgivaren inte velat teckna kollektivavtal för lärarna. En av Journalistförbundets frilansmedlemmar arbetar deltid som lärare på skolan.

– Vi stöttar Sveriges Lärares krav på kollektivavtal på skolan och det är viktigt att vi står upp för våra medlemmar när sådana här situationer uppstår, säger Ulrika Hyllert, ordförande i Journalistförbundet.

Annons Annons

Har det skett förut att Journalistförbundet strejkvarslat för en frilans på ett annat kollektivavtalsområde?

– Nej, inte vad vi vet. Det här är numera verkligheten för många frilansar, att man jobbar deltid med annat än frilansjournalistik, och om det uppstår en konflikt måste vi ta ansvar för att våra medlemmar får rätt till konfliktersättning och inte riskerar att bli strejkbrytare.

Frilansen i fråga arbetar i huvudsak som journalist och är därför ansluten till Journalistförbundet i stället för till Sveriges Lärare.

Sveriges Lärares konfliktåtgärd består av en fullständig arbetsnedläggning för förbundets medlemmar på arbetsplatsen, samtidigt som medlemmarnas arbetsuppgifter förklaras lagda i blockad. Strejken bryter ut klockan 08.00 den 12 september 2024 såvida ingen överenskommelse har träffats innan dess.

– Kollektivavtalet är grunden på svensk arbetsmarknad och något som ska finnas överallt där Sveriges Lärare har medlemmar. På den här arbetsplatsen ser medlemmarna tydligt vad de i dag går miste om, såsom en förutsägbar semesterplanering, en transparent lönerevision och hundratusentals kronor i pensionspengar. Nu kräver de sin självklara rätt till det, säger Elisabet Mossberg, biträdande förhandlingschef på Sveriges Lärare, i en kommentar.

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos