Gå direkt till textinnehållet

Journalistförbundet satsar på etisk julkalender

Adventskalendrar brukar förknippas med underhållning, eller choklad, godis och smakprover. Men i Journalistförbundets julkalender får man lektioner i yrkesetik. ”Yrkesetiken är inte alls torr och tråkig, utan väldigt rolig och spännande, så den passar bra i en julkalender”, säger Justus Bennet, etikombudsman på Journalistförbundet.

Idag öppnades första luckan i Journalistförbundets yrkesetiska julkalender, och visade sig innehålla en kort intervju med en ledamot i Yrkesetiska nämnden.

Varje dag fram till jul bjuder förbundet på liknande reflektioner kring de yrkesetiska reglerna. Torrt och tråkigt? Absolut inte, tycker Justus Bennet, etikombudsman på Journalistförbundet:

– För mig som etikombudsman är yrkesetiken inte alls torr och tråkig, utan väldigt rolig och spännande, så den passar bra i en julkalender. Det är riktigt roligt att vrida och vända på etiska dilemman. Yrkesetiken är väldigt viktig för Journalistförbundet och har varit det sen 1901 när förbundet bildades, och var då första paragrafen i förbundsstadgarna. Vi vill fortsätta att uppmärksamma etiken och det här kändes som ett kul sätt att göra det på, säger Justus Bennet.

Annons Annons

Men journalistiska etiska klavertramp, är det verkligen juligt?
– Klavertramp gör man året om, men särskilt kring jul kan stressen vara ganska hög. Etik handlar om att tänka efter före och då är det bra att bryta julstressen. Man kan se detta som en del i vårt förebyggande arbete. Vi vill också påminna medlemmar och redaktioner om att Journalistförbundet är en resurs i yrkesetiska frågor och att man kan kontakta oss om man har frågor eller funderingar.

Det kommer in få anmälningar till Yrkesetiska nämnden, och väldigt få blir fällda, tyder inte det på att journalisterna har god yrkesetik och att det kanske inte behövs mer uppmärksamhet kring den?
– Vi är kanske för okända för den breda allmänheten, vilket skulle kunna förklara att nämnden får in få anmälningar. I sådant fall behöver vi ju mer uppmärksamhet. Oavsett är det viktigt att fortsätta att prata om yrkesetiken, det är oerhört viktiga och nästan alltid komplicerade frågor.

Kommer det att dyka upp exempel ur verkligheten i kalendern?
– Inga autentiska fall förekommer, däremot kommer det att finnas exempel som bygger på den erfarenhet vi har av yrkesetiskt svåra frågor – vad man ska tänka på när man intervjuar ett barn, till exempel.

Fler avsnitt
Fler videos