Gå direkt till textinnehållet

Journalistförbundet går mot underskott

Journalistförbundet tappar 1,8 miljoner kronor i uteblivna hyresintäkter på grund av coronakrisen, och prognosen är ett underskott på 800 000 kronor för 2020.

Förbundsstyrelsen fastslagna nollbudget för 2020 ser ut att spricka. Prognosen är ett underskott på 800 000 kronor.

– Vi tappar 1,8 miljoner kronor mot budget på grund av lägre hyresintäkter i fastigheten, då vi blev tvungna att skjuta fram förhandlingarna om hyreshöjningar. Det vägs till viss del upp av sänkta arbetsgivaravgifter, mindre resande, färre fysiska möten och en mer positiv utveckling av antalet medlemmar än prognosen i början av året, säger kanslichefen Eva-Maria Kollberg.

En av lokalerna i Journalistförbundets fastighet på Vasagatan i Stockholm har stått outhyrd sedan Föreningen Skogen flyttade ut.

Annons Annons

– Det fanns flera intressenter, sedan kom coronakrisen och alla drog sig ur.

Journalistförbundet har också gett hyresrabatt om 50 procent till restaurangen och baristan i gatuplan under tre månader och den statliga hyreskompensationen för det täcker bara hälften av rabatten.

Efter finansnetto kommer förbundet att landa på ett positivt resultat för 2020 eftersom man hittills under året sålt av aktier för fyra miljoner kronor för att minska exponeringen mot den volatila aktiemarknaden.

– Vi hade redan före virusutbrottet inlett ett arbete med att få ner våra kostnader under 2021 och det arbetet fortsätter. Men fokus ligger förstås på medlemsrekryteringen, säger Eva-Maria Kollberg.

Fler avsnitt
Fler videos