Coronakrisen sätter spår i Journalistförbundets ekonomi. FOTO: Max Svensson

Journalistförbundet går mot underskott

24 september, 2020

Journalistförbundet tappar 1,8 miljoner kronor i uteblivna hyresintäkter på grund av coronakrisen, och prognosen är ett underskott på 800 000 kronor för 2020.

Förbundsstyrelsen fastslagna nollbudget för 2020 ser ut att spricka. Prognosen är ett underskott på 800 000 kronor.

– Vi tappar 1,8 miljoner kronor mot budget på grund av lägre hyresintäkter i fastigheten, då vi blev tvungna att skjuta fram förhandlingarna om hyreshöjningar. Det vägs till viss del upp av sänkta arbetsgivaravgifter, mindre resande, färre fysiska möten och en mer positiv utveckling av antalet medlemmar än prognosen i början av året, säger kanslichefen Eva-Maria Kollberg.

En av lokalerna i Journalistförbundets fastighet på Vasagatan i Stockholm har stått outhyrd sedan Föreningen Skogen flyttade ut.

– Det fanns flera intressenter, sedan kom coronakrisen och alla drog sig ur.

Journalistförbundet har också gett hyresrabatt om 50 procent till restaurangen och baristan i gatuplan under tre månader och den statliga hyreskompensationen för det täcker bara hälften av rabatten.

Efter finansnetto kommer förbundet att landa på ett positivt resultat för 2020 eftersom man hittills under året sålt av aktier för fyra miljoner kronor för att minska exponeringen mot den volatila aktiemarknaden.

– Vi hade redan före virusutbrottet inlett ett arbete med att få ner våra kostnader under 2021 och det arbetet fortsätter. Men fokus ligger förstås på medlemsrekryteringen, säger Eva-Maria Kollberg.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies