Journalistförbundet förbereder två fall i AD

9 november, 2017

Två förhandlingar som Journalistförbundet driver har nu förberetts muntligt i Arbetsdomstolen.

Det gäller stämningen mot Östgöta Media, som ingår i NTM-koncernen, för felaktig uppsägning av en fotograf som blivit uppsagd efter 34 års anställning och inte erbjudits någon annan tjänst. Bolaget nekade Mikael Strand tjänster med hänvisning till att han saknade den ”grundläggande journalistiska kompetens” som krävs för att arbeta som journalist, trots att han har journalistexamen och tidigare har arbetat som lokalreporter.

Journalistklubben anser att Mikael Strand har förtur till alla tjänster som uppkommer under hans uppsägningstid som är 14 månader, och även alla tjänster nio månader efter att uppsägningstiden gått ut.

Den andra tvisten i AD gäller Stampen Local Media som stämmer Journalistförbundet. Förbundet driver processen åt 16 före detta Stampen-anställda journalister som inte fått ut sina avgångsvederlag. Företaget hävdar att de inte är skyldiga att betala ut kvarstående belopp på drygt 2,2 miljoner kronor.

Journalistförbundets ingång är att bolaget inte genom en rekonstruktion kan undgå att fullgöra överenskommelser det har träffat med medarbetare i en arbetsbristsituation.

Tid för huvudförhandling är utsatt till den 13 mars 2018 för tvisten med Östgöta Media, med reservdag den 14 mars. För tvisten med Stampen Local Media vill AD avsätta tre dagar, 29-31 maj.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies