Journalistförbundet: ”Därför behövs krisåtgärder för frilansar”

28 april, 2020

DEBATT Journalistförbundets styrelse och Frilans Riks styrelse kräver i dag i två debattartiklar åtgärder från regeringen för att rädda frilansar som drabbats ekonomiskt av coronakrisen.

Journalistförbundets styrelse har beslutat att öppna konfliktfonden för att hjälpa frilansmedlemmar som har förlorat inkomster på grund av coronakrisen. Det är en exceptionell åtgärd, som sannolikt bryter mot förbundets stadgar.

I en debattartikel i Journalisten förklarar förbundsstyrelsen sitt beslut, och riktar samtidigt krav på regeringen att agera. Styrelsen vill att a-kassesystemet anpassas efter egenföretagares villkor, att korttidsarbete ska kunna användas av den som har enskild firma samt att särskilda stödinsatser riktas specifikt mot mediebranschen och dess frilansar.

Frilans Riks styrelse pekar i en debattartikel i Journalisten på att stödåtgärderna slår olika beroende på om en frilansjournalist har aktiebolag eller enskild firma. Den som har aktiebolag kan få en ekonomisk lättnad på närmare 19 000 kronor i månaden medan den med enskild firma får en lättnad om 1 500 kronor i månaden.

”Nu måste regeringen ta sitt ansvar och agera. För om den inte gör det kommer åtskilliga av journalistkårens frilansar inte kunna fortsätta arbeta vare sig under eller efter pandemin. Vilket innebär sämre informerade medborgare och en försvagad demokrati”, skriver Frilans Riks styrelseledamöter i debattinlägget.

Kommentarer

Det finns 2 kommentar på sidan.

Inlagt av Pia a l J ons, 2020-04-29 00:11
Den enda journalistik vi behöver är Public Service. SvT Nyheter står för ”saklighet och opartiskhet”. Det de publicerar ”ska vara sant och relevant”. Inga andra i Sverige kan väl leva upp till så högt ställda krav?. Men SvT Nyheter kan det. Det står på deras hemsida, så det måste vara sant. (Och relevant).
Inlagt av Putte ons, 2020-04-29 22:07
Sänk politikernas löner!
DEBATT

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies