Gå direkt till textinnehållet

Journalistfackets ordförande i polisförhör i Belarus

Det belarusiska journalistförbundets ordförande Andrej Bastunets satt under onsdagsförmiddagen i polisförhör i Minsk rörande ett misstänkt brott mot nationell säkerhet. UPPDATERAD.

Det belarusiska journalistförbundet BAJ har prisats för sina insatser för pressfrihet och försvar av journalister under attackerna mot medier i Belarus sedan presidentvalet tidigare i höstas. 

Andrej Bastunets, ordförande i BAJ, har på onsdagsförmiddagen kallats in till polisförhör som ett vittne i ett brott som rör nationell säkerhet. Han har inte fått någon information om vad det rör för händelse. Det uppger BAJ på sin hemsida.

Rubriceringen brott mot rikets säkerhet har under hösten använts mot journalister som bevakat demonstrationerna i Belarus.

Annons Annons

Uppdatering: Förhöret med Andrej Bastunets är avslutat efter tre timmar. Enligt BAJ rörde brottet inte förbundet, utan ett misstänkt brott begånget av journalister ”i syfte att skada republiken Belarus nationella säkerhet” med ett möjligt straffvärde på två till fem års fängelse. Det misstänkta brottet ska ha utgjorts av en publicering. Bastunets tvingades skriva på ett sekretessavtal och kan därför inte uttala sig om detaljer.

 

Fler avsnitt
Fler videos