Gå direkt till textinnehållet

Journalister står utanför a-kassan – utan att veta om det

Paul Madej fick en chock när han tog kontakt med Journalisternas a-kassa. Det visade sig att han inte är medlem. ”Jag betalade en extra inkomstförsäkring för att få förlängd a-kassetid”, berättar han. Det är inte ovanligt att journalister inte har koll på om de är med i a-kassan.

Fotografen Paul Madej är en av de journalister som slutar på Barometern i samband med det senaste sparpaketet. Han får ett avgångsvederlag på åtta månadslöner; i praktiken arbetsbefrielse under uppsägningstiden. Om han inte lyckas få ett nytt jobb innan uppsägningstiden löper ut hade han räknat med att få arbetslöshetsersättning från a-kassan. Men när han tog kontakt med Journalisternas a-kassa visade det sig att han inte var medlem.

– Det var en chock. Jag gick med i Journalistförbundet 2012 när jag fick en fast anställning och jag förutsatte att jag samtidigt gick med i a-kassan, för så var det förr i tiden. Jag hade ingen tanke på att de var frikopplade från varandra, säger Paul Madej.

I januari 2016 började han misstänka att jobbet var hotat eftersom tidningar runt om i landet sade upp fotografer. Han valde därför att ta den extra inkomstförsäkringen via Journalistförbundet, som ger 120 extra ersättningsdagar. Men den försäkringen är nu helt värdelös, liksom den allmänna inkomstförsäkring som ingår i medlemskapet i förbundet.

Annons Annons

– Det var pengar jag kunde ha gjort något bättre för. Jag tycker att jag borde ha fått information om att jag inte var medlem i a-kassan i samband med att jag skaffade den extra inkomstförsäkringen.

Paul Madej har nu gått med i Journalisternas a-kassa, men eftersom man kan få maximal ersättning först efter ett års medlemskap innebär det att han under några månader blir hänvisad till en låg grundersättning på 365 kronor per dag, cirka 11 000 kronor i månaden före skatt.

– Jag får bita i det sura äpplet och försöka leva snålt. Men när jag tog kontakt med försäkringsbolaget fick jag veta att jag inte var den ende som missat att gå med i a-kassan. De hade fått ett likadant ärende samma dag. Det tycker jag är oroande. Det får rätt allvarliga konsekvenser för ekonomin, säger Paul Madej.

Wolfgang Ramstedt, föreståndare på Journalisternas arbetslöshetskassa, berättar att det inte är ovanligt att medlemmar i Journalistförbundet felaktigt trott sig vara med i a-kassan.

– Vi får mellan fem och tio fall per år där en medlem i Journalistförbundet blivit uppsagd från arbetet och missat att ansluta sig till a-kassan. Men det finns ett mörkertal eftersom de enda vi får reda på, är de som hör av sig till oss. De som får reda på att de inte är medlemmar i a-kassan när de är nere på Arbetsförmedlingen hör inte alltid av sig, säger Wolfgang Ramstedt.

Vad beror det på att journalister inte vet om de är med i a-kassan?
– En del tror att de är automatiskt anslutna när de går med i Journalistförbundet. En del valde att gå ur a-kassan när det blev dyrare 2007 och har glömt bort det.

Journalistförbundet har ungefär 13 000 yrkesaktiva medlemmar, medan a-kassan har 11 300 medlemmar. Men av de 11 300 är inte alla med i Journalistförbundet. Wolfgang Ramstedt uppskattar att cirka 9 000 är SJF-medlemmar. Det skulle innebära att 4 000 journalister är medlemmar i SJF men inte i Journalisternas a-kassa.

– Vi samkör inte registren längre, det är inte lämpligt enligt PUL. Men på den tiden vi gjorde det såg vi att det var ungefär så fördelningen såg ut.

Många av de 4 000 är förmodligen frilansjournalister som tidigare inte fick vara medlemmar i Journalisternas arbetslöshetskassa enligt stadgarna, men det är ändrat sedan länge. Nu kan alla vara med, även företagare.

– Det finns däremot många som tror att det inte är någon idé att vara med när man är företagare.

– Reglerna är faktiskt bättre för egenföretagare. Man får fler alternativ att grunda sin inkomst på än vad anställda får. Man kan gå så långt som till taxeringarna för två och tre år sedan, så den som får dålig ekonomi i frilansverksamheten kan lägga företaget vilande och gå på a-kassa. Har man fått väldigt dåligt med intäkter det senaste taxeringsåret kan det till och med vara ekonomiskt bättre att vara arbetslös, säger Wolfgang Ramstedt.

Om man inte vet om man är med i Journalisternas a-kassa kan man gå in på deras sajt och försöka logga in via Bank-ID på ”Mitt medlemskap”. Om man inte kan logga in är man inte medlem eller har inte varit det de senaste åren, utan får en fråga om man vill bli det.

Fler avsnitt
Fler videos