Gå direkt till textinnehållet

Journalister skyddar inte sina källor

Redaktioner och journalister klarar inte längre att skydda sina källor. Den som lämnar tips enligt redaktionernas egna instruktioner löper stor risk att röjas. Sus Andersson, medförfattare till boken Digitalt källskydd, anser att inga svenska medier lever upp till grundlagens krav.

På konferensen Folk och försvar i januari använde hundratals journalister och politiker ett öppet trådlöst nätverk för att logga in på jobbmejlen. Nätverket tillhandahölls av Ung pirat som nu äger flera gigabytes med loggfiler.

Att journalister använder öppna nätverk för att ta emot och skicka mejl är ganska vanligt, trots att det innebär stor risk för att källor ska röjas.

I Journalisten nr 6 2015 berättar vi bland annat om Sveriges Television som har placerat sina mejlservrar utomlands och om Schibsted som köper sina mejltjänster av Google.

Annons Annons

Sus Andersson, chefredaktör för Farad och medförfattare till boken Digitalt källskydd, anser att källskyddet är hotat eftersom redaktionerna och journalisterna inte verkar bry sig om grundlagens krav. På redaktionernas egna sajter uppmanas tipsare att skicka helt vanliga okrypterade mejl med känslig information, samtidigt som man garanterar anonymitet. Det är en omöjligt med okrypterade mejl. Se TV-inslaget med Sus Andersson ovan. Nu drar Journalisten i samarbete med stiftelsen .SE igång en artikelserie om digitalt källskydd, där du kan lära dig hur du som journalist kan arbeta säkrare. Läs första delen på Journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos