Journalister ordnar fotboll för ensamkommande
Projektet Unite Stockholm ska hjälpa asylsökande ungdomar att få en mer meningsfull fritid genom att träffas för att spela fotboll. Initiativet kommer från en grupp sportjournalister som kände att de ville göra något för att hjälpa till.
Sedan en dryg månad tillbaka spelar ensamkommande flyktingungdomar från fyra asylboenden fotboll en gång i veckan södra Stockholm. Sammankomsterna organiseras av den ideella organisationen Unite Stockholm. Hälften av initiativtagarna till projektet är sportjournalister och ännu fler frivilliga skribenter har anslutit sig till organisationen.
Oskar Månsson, som numera skriver för Offside, är en av grundarna till Unite Stockholm.
– Jag läste om ett liknade projekt i Göteborg och tänkte att det där vill jag också göra. Och det kändes som att det var tid för handling. Vi hade pratat om det ett tag men fick tummarna ur när vi såg bilden på Aylan Kurdi, säger han och fortsätter:
– Fotbollen är fantastisk när det gäller integration, det är ett språk som alla förstår.
Det är många som vill komma och spela, upp mot 30 ungdomar per pass, och det är redan klart att det blir en andra säsong till våren.
– Det har kommit jättemycket folk och det är alltid mycket skratt och glädje. Tyvärr har vi varit tvungna att säga nej till några asylboenden som hört av sig, för vi har inte tillräckligt med halltider. Men vi hoppas att vi kan växa och i vår kommer vi kunna träna utomhus, säger han och fortsätter:
– Jag måste bara säga att det här är jätteroligt.
Aftonbladets Robert Laul, som även är vice ordförande i Stockholms sportjournalistklubb, är en av de journalister som är engagerad i Unite Stockholm. Han har hand om transporter och dömer matcher.
– I september när engagemanget i samhället var som störst var det många projekt som drogs igång och jag tycker att det är jättekul att det här projektet har burit frukt och blivit så uppskattat som det är, säger han.
Robert Laul konstaterar att journalistiken kring fotbollen är väldigt inriktad på resultat och tabeller.
– Men här ser man en annan sida av sporten: den förenande kraften. Här kommer folk från alla jordens hörn. Alla pratar olika språk, ingen förstår vad den andre säger. Men man delar ut ett par västar och en boll och blåser igång. Då är det organiserad fotboll och fotbollen blir ett gemensamt språk. Det är en stark upplevelse att se hur snabbt det blir så.
Utöver Oskar Månsson är det David B Larsson från TV4, Maria Rehnvall och Josefine Engdahl som varit med och startat Unite Stockholm.