Gå direkt till textinnehållet

Journalister ofta vänner med intervjupersoner

Drygt 40 procent av journalisterna är vän med någon intervjuperson på Facebook. Det visar en enkät bland 300 journalister i Stockholm.

Undersökningen är gjord bland medlemmar i Journalistförbundets Ekendistrikt, som organiserar journalister på tidningar som inte räknas som dags- eller förlagspress. Många av de svarande i enkäten arbetar för redaktioner inom fackliga, ideella eller politiska organisationer eller branschorganisationer.

Enkäten visar att hälften av de 300 svarande använder sociala medier i sitt arbete varje dag. En femtedel uppger att de aldrig gör det. En stor majoritet av de svarande gör inlägg i sociala medier för arbetets räkning på fritiden.

Drygt 40 procent av journalisterna är vän med någon intervjuperson eller liknande på Facebook, och enligt Ekendistriktets analys vittnar flera medlemmar om att det är svårt att hålla isär jobb och privatliv på sociala medier.

Trots att cirka 40 procent av journalisterna förväntas marknadsföra sin arbetsplats i sociala medier är det över 80 procent som inte har fått någon utbildning i sociala medier. Nästan hälften av de svarande uppger också att det saknas policier för sociala medier på arbetsplatsen.

Fler avsnitt
Fler videos